Un american de origine română, inculpat pentru export de componente militare către Iran

Autorităţile americane au inculpat două persoane, printre care şi un român, pentru conspiraţie în vederea exportării către Iran de piese de schimb pentru avioanele de luptă de tip F-14 şi alte echipamente militare, au declarat luni procurorii.

15 afișări
Imaginea articolului Un american de origine română, inculpat pentru export de componente militare către Iran

Un american de origine română, inculpat pentru export de componente militare către Iran (Imagine: Mediafax/AFP)

Traian Bujduveanu, în vârstă de 53 de ani, şi Hassan Saied Keshari, de 48 de ani, proprietari ai unor companii cu sediul în Statele Unite, au primit comenzi prin e-mail direct din Iran, după care au procurat şi livrat piesele de schimb prin intermediul unor firme din Dubai, potrivit rechizitoriului.

Ambii inculpaţi sunt cetăţeni americani naturalizaţi, Kesharii fiind originar din Iran iar Bujduveanu din România, au precizat procurorii.

"În principal, ei sunt acuzaţi de ajutor acordat Iranului pentru consolidarea armatei sale (...) prin export ilegal de piese de schimb militare fabricate în Statele Unite", a declarat procurorul Alexander Acosta într-o conferinţă de presă organizată la Miami.

Cei doi inculpaţi, dintre care nici unul nu deţinea licenţe de export, ar fi procurat şi exportat piese de schimb pentru elicopterul de atac de tip AH-1 şi cel de transport de tip CH-53, precum şi pentru avionul de vânătoare de tip F-14, încălcând regimul armelor şi embargoul impus de Washington Iranului.

Keshari, proprietarul companiilor Novato şi Kesh Air International, cu sediile în California, şi Bujduveanu, proprietarul companiei Orion Aviation din oraşul Plantantion, statul Florida, au fost arestaţi la sfârşitul săptămânii trecute şi prezentaţi luni în faţa unui judecător federal. Ei riscă până la 20 de ani de închisoare şi amenzi de până la un milion de dolari în cazul în care sunt găsiţi vinovaţi.

Autorităţile americane au precizat că numeroase reţele de achiziţie folosesc furnizori din Statele Unite şi din alte ţări pentru a procura şi livra produse americane Iranului.

Procurorii au declarat că i-au identificat pe cei care au trimis comenzile către Keshari şi Bujduveanu, dar au refuzat să le dezvăluie numele şi dacă sunt reprezentanţi ai Guvernului iranian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici