Un bancomat din Germania a întrebat clienţii dacă locuiesc în România

Un bancomat Volksbank din oraşul german Konstanz a întrebat clienţii, de sâmbătă până luni, dacă locuiesc în România, situaţie pusă de reprezentanţii băncii pe seama unui furnizor de servicii sau a unui atac extern, potrivit ziarului Sudkurier.

151 afișări
Imaginea articolului Un bancomat din Germania a întrebat clienţii dacă locuiesc în România

Un bancomat din Germania a întrebat clienţii dacă locuiesc în România (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Reprezentanţii sucursalei locale a Volksbank au declarat că întrebarea ar fi putut fi introdusă voit de un angajat al unei firme de întreţinere şi programare a bancomatului, sau că aparatul a fost, probabil, ţinta unui atac extern.

Clienţii centrului comercial Lago din Konstanz, la parterul căruia a fost amplasat bancomatul, "clătinau din cap amuzaţi sau reacţionau furios" când, încercând să efectueze tranzacţii prin intermediul aparatului, erau întrebaţi: "Locuiţi în România?", cu variante de răspuns "Da" sau "Nu".

Întrebarea a fost afişată de "cel mai târziu sâmbătă" până luni după-amiază şi a fost confirmată atât de câţiva clienţi, cât şi de reporterii Sudkurier.

Aceştia s-au deplasat la faţa locului pentru a verifica informaţia şi au fotografiat ecranul bancomatului, pe care era afişată întrebarea amintită.

Întrebarea apărea numai atunci când clienţii doreau să deruleze tranzacţii de schimb valutar, nu şi la verificarea normală a contului sau retragerea/depunerea de bani.

Reporterii ziarului german notează că tranzacţia putea fi derulată normal indiferent de răspunsul ales.

Volksbank Konstanz a confirmat că bancomatul a fost ridicat, luni după-amiază, pentru verificări tehnice şi reparaţii.

Directorul sucursalei, Roger Winter, a respins vehement ipoteza că managementul băncii ar fi ştiut că interfaţa aparatului cuprinde o astfel de întrebare.

"Verificarea deliberată a naţionalităţii clienţilor nu ne interesează în niciun fel. Orice formă de naţionalism ne este străină", a declarat Winter.

Conducerea sucursalei Volksbank din Konstanz a arătat, pentru Sudkurier, că bancomatul nu era conectat în nicio reţea informatică externă, dar că, probabil, întrebarea "ciudată" a fost introdusă eronat de către un angajat al unui furnizor de servicii extern din cauza unei confuzii, întrucât o altă bancă a dorit să ştie, din motive statistice, câţi români are printre clienţii săi.

"Din moment ce a existat, evident, o greşeală, îmi cer scuze", a conchis Winter.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici