Un cântăreţ şi o profesoară, în cursa prezidenţială pentru Haiti - FOTO

Un cântăreţ abia intrat în politică şi o profesoară universitară vor concura duminică în scrutinul prezidenţial din Haiti, organizat în contextul în care fostul preşedinte Jean-Bertrand Aristide intenţionează să revină în ţară.

27 afișări
Imaginea articolului Un cântăreţ şi o profesoară, în cursa prezidenţială pentru Haiti - FOTO

Un cântăreţ şi o profesoară, în cursa prezidenţială pentru Haiti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cei doi candidaţi sunt Mirlande Manigat, în vârstă de 70 de ani, expert în drept constituţional şi francofil, şi Michel Martelly, un cântăreţ cu 20 de ani mai tânăr.

Mirlande Manigat adoptă poziţia unui profesor universitar experimentat şi sigur de sine, în timp ce Michel Martelly, supranumit "Sweet Micky" de fani, a intrat de curând în politică.

Potrivit unui sondaj publicat săptămâna trecută, Martelly este în fruntea preferinţelor cu 50,8 la sută din voturi.

Dacă rezultatele provizorii ale primului tur de scrutin, desfăşurat pe 28 noiembrie, ar fi fost validate, Martelly s-ar fi clasat după Jude Célestin, candidatul puterii. Însă Consiliul electoral a decis modificarea acestor rezultate, pe fondul acuzaţiilor de fraudă.

Rezultatele preliminare urmează să fie anunţate pe 31 martie, iar cele definitive pe 16 aprilie. Cei 4,7 milioane de alegători haitieni urmează să desemneze şi senatorii şi deputaţii.

În ultimele luni, o epidemie de holeră a provocat moartea a aproximativ 4.700 de persoane în Haiti, după seismul din 12 ianuarie 2010, soldat cu moartea a 250.000 de persoane.

Criza politică riscă să fie amplificată de revenireea în Haiti a fostului dioctator Jean-Claude Duvalier şi a fostului preşedinte Jean-Bertrand Aristide, care va sosi joi la Port-au-Prince. Aflat în exil din 2004, Aristide a obţinut paşaport haitian şi a insistat să revină în ţară, deşi Statele Unite l-au îndemnat să amâne deplasarea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici