VIDEO  Un comentator de şah a fost demis pentru comentarii sexiste în timpul unui meci

Un comentator de şah a fost demis de Federaţia Internaţională de Şah pentru că a făcut comentarii sexiste în timpul unui meci, potrivit BBC.

752 afișări
Imaginea articolului Un comentator de şah a fost demis pentru comentarii sexiste în timpul unui meci

Captură video Twitter

Incidentul a avut loc marţi în timp ce Ilya Smirin transmitea runda a noua a Grand Prix-ului feminin. Marele maestru israelian a recunoscut în direct că a spus că şahul „poate că nu este pentru femei" şi că a lăudat o femeie pentru că a jucat ca un bărbat.

Federaţia şi-a cerut scuze şi a calificat comentariile domnului Smirin drept jignitoare şi jenante.

Născut în Belarus, Smirin care a fost clasat printre primii 20 de jucători din lume, îşi făcea debutul pe postul de comentator în limba engleză la turneul din Astana, Kazahstan. Vorbind despre o sportivă, Smirin a părut să recunoască faptul că a spus în privat că „probabiL, şahul nu este pentru femei". De asemenea, a părut să recunoască faptul că a spus că o altă jucătoare, marea maestră Aleksandra Goryachkin, a „jucat ca un bărbat".

Comentariile lui Smirin au fost auzite de mai multe jucătoare de şah, inclusiv de fosta campioană mondială Susan Polgar, care a cerut scuze publice şi demiterea acestuia pentru comentariile „extrem de jignitoare".

„Ca să se ştie, îl cunosc pe GM Smirin de mai bine de trei decenii, inclusiv din timpul facultăţii noastre din Minsk. Am avut întotdeauna o relaţie bună cu el şi i-am respectat şahul. Sper că aceasta este doar o zi proastă. Aş fi extrem de tristă şi dezamăgită dacă aşa simte el cu adevărat", a adăugat ea.

Şi marea maestră Gulrukhbegim Tokhirjonova a comentat incidentul pe Twitter: „Nu este aceasta o formă pură de discriminare? Cum poate un astfel de bărbat să lucreze în transmisiunea oficială a unui eveniment feminin atât de important?"

Campioana feminină de şah a SUA, Jennifer Shahade, a adăugat: „E dezgustător să vezi un astfel de sexism în direct la un eveniment feminin.”

Ulterior, FIDE - Federaţia Internaţională de Şah - a calificat comentariile ca fiind „foarte jenante".

„Deşi avem un mare respect pentru marele maestru Ilya Smirin ca jucător de şah, opiniile pe care le-a exprimat în direct sunt complet inacceptabile, ofensatoare şi nu reprezintă niciuna dintre valorile pe care le reprezintă FIDE. Prin urmare, oferim scuze fără rezerve tuturor celor care s-au simţit jigniţi. În plus, GM Smirin nu va continua să fie comentator FIDE cu efect imediat. FIDE nu numai că se străduieşte să crească reprezentarea femeilor în sporturile profesioniste şi în poziţiile oficiale, ci şi să schimbe percepţia şahului ca fiind o lume exclusiv masculină. Comunitatea noastră trebuie să fie un loc în care femeile să se simtă în siguranţă şi respectate. Prin urmare, orice acţiune care comportă lipsă de respect, sexism sau agresiune fizică, verbală sau emoţională este inacceptabilă", a transmis FIDE.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici