Un contingent german va fi pregătit de luptă în Lituania, la graniţa cu Rusia. E prima desfăşurare permanentă a trupelor germane în străinătate după Al Doilea Război Mondial

  • 4.800 de soldaţi germani vor fi pregătiţi să intre în luptă, dacă situaţia o va cere, în Lituania, la graniţa cu Rusia, din 2027.
  • Este prima desfăşurare permanentă a trupelor germane în străinătate după Al Doilea Război Mondial.
3669 afișări
Imaginea articolului Un contingent german va fi pregătit de luptă în Lituania, la graniţa cu Rusia. E prima desfăşurare permanentă a trupelor germane în străinătate după Al Doilea Război Mondial

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Un contingent german permanent de aproximativ 4.800 de soldaţi în Lituania, la graniţa cu Rusia, va fi pregătit de luptă, în caz de nevoie, în 2027, au declarat, luni, miniştrii apărării din cele două ţări membre NATO, după ce au semnat un acord privind prima desfăşurare permanentă a trupelor germane în străinătate după Al Doilea Război Mondial.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a comparat ceea ce a numit un acord „istoric" cu staţionarea forţelor aliate în Germania de Vest în timpul Războiului Rece, desfăşurate pentru a apăra Europa Occidentală în cazul unui atac sovietic.

„Flancul estic s-a mutat acum la est şi este de datoria Germaniei să îl protejeze", a declarat Pistorius într-o conferinţă de presă comună cu omologul său din Lituania, care se învecinează atât cu Rusia, cât şi cu aliatul Moscovei, Belarus.

În urma invaziei Rusiei în Ucraina în februarie 2022, NATO s-a angajat să îşi consolideze prezenţa la graniţa estică a alianţei.

Majoritatea unităţilor vor sosi în 2025-2026, iar militarii şi familiile lor vor beneficia de „condiţii atractive", inclusiv şcoli în limba germană, grădiniţe, locuinţe şi conexiuni aeriene, a declarat Pistorius.

„Viteza proiectului arată clar că Germania a înţeles noua realitate în materie de securitate", a adăugat el.

Lituania va cheltui aproximativ 0,3% din produsul său intern brut în următorii ani pentru a construi locuinţe, terenuri de antrenament şi alte infrastructuri pentru trupele germane şi va trebui probabil să crească taxele pentru aceasta, a declarat Laurynas Kasciunas, şeful Comisiei parlamentare pentru securitate naţională şi apărare.

„Toate partidele politice, de la stânga la dreapta, sunt de acord că aceasta este o prioritate. Vom găsi resursele necesare", a declarat Kasciunas

Naţiunea de 2,7 milioane de locuitori, cândva condusă de la Moscova, dar care acum face parte atât din Uniunea Europeană, cât şi din NATO, are o armată terestră de aproximativ 8.000 de soldaţi profesionişti şi recruţi.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici