Un elicopter militar aterizează de urgenţă în sudul Bosniei, dar pasagerii vorbesc de prăbuşire

Armata bosniacă a anunţat vineri că un elicopter militar a fost nevoit să aterizeze de urgenţă din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile în sudul Bosniei, dar jurnaliştii de la bord au dat asigurări că acesta s-a prăbuşit, cele 11 persoane de la bord scăpând cu viaţă.

125 afișări

Elicopterul de fabricaţie rusă, de tip Mi-8, efectua o operaţiune de transport de alimente spre sate izolate de ninsoare, în momentul în care a intrat într-o zonă de turbulenţe, cu rafale puternice de vânt.

"Un elicopter a efectuat o aterizare de urgenţă, din cauza unor condiţii meteorologice foarte rele, în apropiere de satul Bukoviţe, în regiunea Kalinovik", a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Ministerului bosniac al Apărării, Uma Sinanovici.

"Unsprezece persoane, inclusiv membrii echipajului, se aflau la bord, iar toată lumea este bine", a precizat Sinanovici.

Elicopterul a suferit "câteva pagube materiale", a adăugat ea.

Vineri seara, postul public de televiziune FTV a difuzat imagini filmate de cameramanul său în interiorul elicopterului, cu puţin înainte de incident. Una dintre uşile elicopterului este deschisă, iar cameramanul ia imagini cu muntele acoperit de zăpadă pe care elicopterul îl survolează. În momentul în care elicopterul începe să devină instabil, un alt pasager închide uşa, iar camera de filmat se opreşte.

Următoarele imagini difuzate arată elicopterul zăcând în zăpadă, cu coada smulsă şi lăsând o gaură căscată în cabină. Palele rotorului principal sunt rupte, iar peste tot sunt împrăştiate resturi metalice.

La începutul serii, membrii echipajului şi pasagerii, inclusiv cameramanul şi un jurnalist FTV, au fost salvaţi cu un elicopter al Forţei Uniunii Europene în Bosnia (EUFOR), a anunţat Ministerul Apărării într-un comunicat.

Potrivit lui Sinanovici, elicopterul armatei bosniace a fost abandonat la faţa locului, iar incidentul va face obiectul unei anchete.

"Este vorba pur şi simplu de o prăbuşire, dar am supravieţuit cu ajutorul abilităţilor pilotului", a declarat jurnalistul FTV, Darjan Babici.

"Mulţumim piloţilor armatei care sunt, într-adevăr, bine antrenaţi", a adăugat cameramanul Jasmin Suvalija.

Misiunea EUFOR în Bosnia este de a veghea la respectarea Acordului de Pace de la Dayton (Statele Unite), care a pus capăt războiului din această ţară (1992-1995).

Elicopterele armatei bosniace efectuează frecvent, de o săptămână, operaţiuni de aprovizionare cu hrană şi medicamente a satelor izolate de ninsoare.

Valul de frig cu care se confruntă regiunea Balcanilor în ultima săptămână s-a soldat cu 37 de morţi, dintre care 16 în Serbia, 11 în Bosnia, patru în Muntenegru, trei în Croaţia, doi în Macedonia şi unul în Albania.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici