Un fost ministru britanic de Externe, dat în judecată de doi libieni. Oficialul ar fi autorizat predarea acestora către regimul Kadhafi

Doi foşti opozanţi libieni au decis să-l dea în judecată pe fostul ministru britanic de Externe Jack Straw, pe care îl acuză de complicitate la răpirea lor de către CIA, care i-ar fi predat colonelului Muammar Kadhafi în 2004, au anunţat miercuri avocaţii lor.

68 afișări
Imaginea articolului Un fost ministru britanic de Externe, dat în judecată de doi libieni. Oficialul ar fi autorizat predarea acestora către regimul Kadhafi

Un fost ministru britanic de Externe, dat în judecată de doi libieni. Oficialul ar fi autorizat predarea acestora către regimul Kadhafi (Imagine: Shutterstock)

Abdelhakim Belhaj, fost jihadist devenit comandant militar la Tripoli după înlăturarea de la putere a lui Kadhafi, şi Sami al-Saadi, un fost opozant, îl acuză pe fostul ministru al Guvernului laburist condus de Tony Blair că a autorizat serviciile secrete britanice să ofere CIA informaţii ce au permis predarea lor fostului regim al lui Muammar Kadhafi, care apoi i-a torturat.

Decizia de a angaja un demers personal împotriva lui Jack Straw vine după publicarea unui articol în Sunday Times la 15 aprilie, potrivit căruia MI6 l-ar fi informat despre interceptarea lui Belhaj şi a soţiei sale Fatima în Thailanda de către CIA, în vederea predării lor regimului libian.

Cei doi libieni l-au dat deja în judecată pe şeful serviciilor secrete de la acea vreme Mark Allen, precum şi Guvernul britanic.

Jack Straw, care a refuzat orice comentariu, a negat în trecut orice complicitate a britanicilor la predarea unor libieni către regimul colonelului Kadhafi.

Avocaţii de la cabinetul Leigh Day and Co îi cer lui Straw documente citate de Sunday Times, precum şi note trimise la acea vreme regimului libian şi notele personale ale lui Straw între 2004 şi 2010.

Cabinetul acţionează în numele lui Abdelhakim Belhaj, la vremea aceea aflat în Asia şi lider al unui Grup islamic combatant care se opunea lui Muammar Kadhafi, şi al lui Sami al-Saadi, care afirmă că agenţi britanici au ajutat la arestarea sa în Hong Kong în 2004 şi la repatrierea sa în Libia, unde susţine că a fost torturat mai mulţi ani.

"Clienţii noştri vor să urce pe scara ierarhică şi să afle cine, ce şi când a semnat", a declarat marţi pentru postul de radio BBC avocata Sapna Malik, de la cabinetul Leigh Day and Co.

"Britanicii sunt cei care au oferit informaţiile ce au permis arestarea libienilor acolo unde se aflau", a subliniat ea. "Este vorba despre dezvăluirea răului comis", a adăugat ea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici