Noi dezvăluiri ale relaţiei dintre Marea Britanie şi regimul Kadhafi: Guvernul britanic ar fi aprobat în 2004 extrădarea unui suspect de terorism către Libia

Guvernul britanic a aprobat în 2004 predarea unui suspect de terorism, Abdel Hakim Belhaj, în prezent şeful Consiliului Militar de la Tripoli, către regimul colonelului Muammar Kadhafi, potrivit unei scrisori MI6, o informaţie dezminţită de Executivele britanice.

339 afișări
Imaginea articolului Noi dezvăluiri ale relaţiei dintre Marea Britanie şi regimul Kadhafi: Guvernul britanic ar fi aprobat în 2004 extrădarea unui suspect de terorism către Libia

Muammar Kadhafi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O scrisoare din partea MI6 (serviciile britanice de informaţii externe) se referă la predarea lui Belhaj către Libia, felicitându-i pe libieni pentru "sosirea în condiţii de siguranţă" a "încărcăturii aeriene", relatează BBC News Online. Belhaj afirmă că a fost torturat în închisoare, însă Guvernele britanice neagă orice complicitate în programe secrete de extrădare sau aplicarea torturii. Însă scrisoarea sugerează implicarea MI6, iar BBC subliniază că autorizaţia a fost dată de Guvernul laburist în funcţie la vremea aceea.

Scrisoarea, adresată de Sir Mark Allen, un ofiţer de rang înalt din cadrul MI6, lui Musa Kusa, şeful serviciilor de informaţii ale lui Kadhafi, a fost găsită anul trecut în ruinele sediului lui Kusa, în urma unui bombardament NATO. Scrisoarea, care a fost trimisă în 2004, pe când Belhaj era liderul Grupului Islamic Libian de Luptă, mai subliniază că "informaţia a fost britanică". Potrivit MI5 (serviciile britanice de informaţii interne), această grupare a avut legături cu reţeaua teroristă Al-Qaida şi a fost implicată în recrutarea de musulmani în M.Britanie pentru a lupta în Irak.

Potrivit unui corespondent BBC, se pare că MI6 a descoperit că Belhaj se afla în Malaysia şi se pregătea să ajungă la Londra, în speranţa obţinerii de azil politic. MI6 şi-a informat partenerii străini din domeniul informaţiilor, iar în urma acestui lucru Belhaj a fost "interceptat" la Bangkok, aparent de către CIA, şi predat Libiei. Corespondentul sugerează că MI6 a fost complice la extrădarea ilegală a lui Belhaj şi la presupusa torturare a acestuia în Libia, dar că MI6 nu acţiona unilateral. El subliniază că înţelege că MI6 a primit autorizare din partea Guvernului laburist.

În prezent, Belhaj, un comandant militar de rang înalt, a anunţat că dă în judecată Guvernul britanic, pe care îl acuză de complicitate în extrădarea sa ilegală şi presupusa sa torturare. Oficialul libian afirmă că el crede că a fost transferat de la Bangkok în Libia de către CIA. Poliţia metropolitană britanică investighează, de asemenea, acuzaţiile sale.

Belhaj a colaborat cu NATO, fiind unul dintre liderii forţelor care au ajutat la îndepărtarea de la putere a lui Kadhafi. Însă el suţine că în cei peste patru ani de închisoare a fost interogat de către agenţi din diferite ţări, inclusiv din Marea Britanie şi Statele Unite. El a trăit în exil la Beijing, după ce a preluat conducerea opoziţiei faţă de Kadhafi. În 2010, actualul premier conservator David Cameron a solicitat o anchetă în urma acestor acuzaţii, dar aceasta a fost abandonată în ianuarie 2012, după ce Poliţia Metropolitană a anunţat că investighează acuzaţiile lui Belhaj.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici