Scrisoare a prinţului Charles către Kadhafi. Care au fost relaţiile dintre Marea Britanie şi Libia?

O scrisoare adresată lui Muammar Kadhafi de către Prinţul Charles a fost descoperită într-unul din palatele fostului lider al Libiei. Moştenitorul tronului Regatului Unit i se adresa conducătorului libian cu apelativul "Excelenţa sa" şi discuta cu acesta despre relaţiile dintre Marea Britanie şi Libia şi despre un parteneriat între cele două ţări.

4006 afișări
Imaginea articolului Scrisoare a prinţului Charles către Kadhafi. Care au fost relaţiile dintre Marea Britanie şi Libia?

Prinţul Charles i-a scris lui Khadafi. Care au fost relaţiile dintre Marea Britanie şi Libia? (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Scrisoarea datează din 7 iunie 2007 şi a fost găsită într-unul din palatele fiului său Saif al-Islam, despre care se credea că va fi succesorul lui Khadafi la conducerea Libiei. Prinţul Charles i-a scris lui Kadhafi după ce premierul de atunci al Marii Britanii, Tony Blair, fusese în vizită în Libia. Prinţul Charles s-a arătat mulţumit de "turnura pozitivă pe care au luat-o relaţiile dintre Libia şi Marea Britanie", informează Daily Mail.

O lună mai târziu, Tony Blair i-a trimis şi el o scrisoare lui Muammar Khadafi. Ambele epistole au precedat o înţelegere între cele două ţări, în care Marea Britanie îşi lua angajamentul în faţa Libiei că îi va asigura un sistem aerian care să contracareze posibilele atacuri cu care NATO ar fi încercat să-l dea jos pe Kadhafi.

Surse regale au susţinut că scrisoarea prinţului Charles nu a avut nicio legătură cu anumite contracte de apărare, ci a făcut parte dintr-o campanie internaţională al cărei scop era eliberarea a şase asistente medicale de origine bulgară care au fost arestate în 1998 sub pretextul fals al infestării unor copii libieni cu HIV.

"Acuzaţiile erau în mod evident false şi mai multe oficialităţi guvernamentale din Uniunea Europeană au fost implicate în campania de eliberare a asistentelor medicale. Nu a fost ceva ce a decis prinţul să facă de unul singur. A făcut parte din diplomaţia internaţională şi a fost o cerere a Guvernului", a declarat o sursă regală.

Un purtător de cuvânt al lui Tony Blair a comentat relaţia dintre fostul premier al Marii Britanii şi dictatorul libian: "Kadhafi a fost primit în mai multe capitale europene, precum Bruxelles, Roma şi Paris. Nu era, în consecinţă, niciun motiv să nu continuăm relaţia cu acesta, mai ales că domnul Blair fusese însărcinat să-l convingă pe Kadhafi să renunţe la armele sale nucleare şi chimice şi la terorism", a susţinut el.

Muammar Kadhafi a fost capturat în viaţă la Sirt şi a fost ucis de gloanţe la scurt timp, în circumstanţe încă neclare. Potrivit mai multor versiuni, el a fost capturat în timp ce se ascundea într-un canal, după un raid al NATO împotriva convoiului său.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici