Un jurnalist şi-a aruncat pantofii asupra lui George W. Bush, la Bagdad

Un jurnalist irakian a aruncat cu o pereche de pantofi asupra preşedintelui american George W. Bush fără să îl atingă şi l-a insultat în momentul în care acesta strângea mâna premierului irakian, în biroul acestuia din Bagdad.

51 afișări
Imaginea articolului Un jurnalist şi-a aruncat pantofii asupra lui George W. Bush, la Bagdad

Un jurnalist şi-a aruncat pantofii asupra lui George W. Bush, la Bagdad (Imagine din arhiva MediafaxFoto / AFP)

În timp ce cei doi oficiali se întâlneau în biroul privat al premierului Nuri al-Maliki, un jurnalist irakian aşezat în rândul al treilea, a sărit strigând "este sărutul de adio, neam de câine" şi şi-a aruncat pantofii, unul după celălalt, înspre preşedintele american.

Nuri al-Maliki a schiţat un gest de protecţie a preşedintelui american, care nu a fost atins.

Jurnalistul irakian Muntazer al-Zaidi, de la postul sunnit şi antiamerican al-Bagdadia, care transmite din Cairo, a fost evacuat prin forţă de serviciile de securitate irakiene şi americane, strigând la adresa lui George W. Bush: "sunteţi responsabil de moartea a mii de irakieni".

Preşedintele american a zâmbit mai întâi, apoi şi-a reluat expresia serioasă văzând numărul agenţilor mobilizaţi.

Jurnaliştii irakieni s-au ridicat în picioare pentru a se scuza faţă de preşedintele american.

"Nu vă faceţi griji. Vă mulţumesc că vă cereţi scuze în numele poporului irakian. Acest (incident) nu m-a deranjat. Şi dacă vreţi să ştiţi erau nişte pantofi mărimea 10 (44, mărimea franţuzească)", a glumit Bush.

Întrebat apoi de un jurnalist american, George W. Bush a dat asigurări că nu a "simţit nici cea mai mică ameninţare". "Şi, acest om a aruncat un pantof înspre mine? Este o modalitate de a atrage atenţia", a adăugat el.

Urme de sânge erau vizibile în locul în care bărbatul a fost luat de agenţii de securitate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici