Un libian suspectat că a participat la atentatele împotriva ambasadelor SUA din Africa a decedat

Un libian suspectat împreună cu alţi doi bărbaţi că a participat la atentatele Al-Qaida împotriva a două ambasade americane din Africa de Est în 1998 şi al cărui proces urma să se deschidă la 12 ianuarie la New York a decedat vineri, a anunţat avocatul său.

163 afișări
Imaginea articolului Un libian suspectat că a participat la atentatele împotriva ambasadelor SUA din Africa a decedat

Un libian suspectat că a participat la atentatele împotriva ambasadelor SUA din Africa a decedat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Abu Anas al-Libi avea 50 de ani şi era bolnav de cancer de ficat. Starea sa de sănătate, a explicat avocatul lui Bernard Kleinman, s-a deteriorat în ultimele săptămâni, iar el a decedat vineri la spital.

Bărbatul a figurat multă vreme pe lista celor mai căutate persoane de către FBI, care a oferit o recompensă de cinci milioane de dolari pentru arestarea sa. El a fost capturat în 2013 la Tripoli, de forţele speciale americane.

Abu Anas al-Libi a fost inculpat la New York în 2000 în special pentru "complot în vederea uciderii de cetăţeni americani" şi "complot în vederea distrugerii unor clădiri şi proprietăţi ale Statelor Unite".

Potrivit rechizitoriului, el a desfăşurat, începând cu 1993, operaţiuni de supraveghere "vizuală şi fotografică" a ambasadei americane din Nairobi.

Procesul său şi cel al sauditului Khalid al-Fawwaz, arestat în Marea Britanie în 1999, urma să înceapă la 3 noiembrie, dar a fost amânat pentru 12 ianuarie, la cererea apărării.

Un al treilea suspect, egipteanul Adel Abdel Bary, care urma să fie judecat împreună cu ei, a pledat vinovat în septembrie.

Atentatele Al-Qaida au vizat simultan la 7 august 1998 ambasadele Statelor Unite la Nairobi (Kenya) şi Dar es Salaam (Tanzania). Acestea s-au soldat cu 213 morţi, dintre care 12 americani, şi peste 5.000 de răniţi la Nairobi şi 11 morţi şi 85 de răniţi la Dar es Salaam.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici