Un lider militar al talibanilor, capturat în cadrul unei raid secret în Pakistan - VIDEO

Un lider militar al talibanilor a fost capturat în cadrul unei misiuni secrete desfăşurate de serviciile de informaţii pakistaneze şi americane în urmă cu câteva zile în oraşul Karachi, din Pakistan, potrivit oficialilor din cadrul administraţiei americane, citaţi de New York Times.

46 afișări
Imaginea articolului Un lider militar al talibanilor, capturat în cadrul unei raid secret în Pakistan - VIDEO

Un lider militar al talibanilor, capturat în cadrul unei raid secret în Pakistan

Comandantul militar mollahul Abdul Ghani Baradar este considerat de oficialii americani ca fiind cel mai important militant taliban deţinut de la începerea de către Statele Unite a războiului din Afganistan în urmă cu opt ani. Ca influenţă, el se situează după mollahul Muhammad Omar, lider al talibanilor şi asociat al lui Osama den Laden, înaintea atacurilor de la 11 septembrie 2001.

Mollahul Baradar s-a aflat în arest câteva zile, timp în care a fost interogat atât de serviciile americane, cât şi de cele pakistaneze de informaţii, potrivit oficialilor. Nu există încă certitudinea că liderul talibanilor a furnizat informaţii, dar oficialii precizează că reţinerea sa ar putea duce la capturarea altor militanţi. Ei speră ca Baradar să dea detalii despre locul unde se află mollahul Omar, liderul spiritual al grupului.

Potrivit New York Times, nu au fost oferite numeroase detalii despre raid, dar oficialii afirmă că acesta a fost desfăşurat de agenţia de spionaj militar a Pakistanului (ISI), în cooperare cu agenţi ai CIA. New York Times notează că a obţinut joi informaţii despre operaţiune, dar a amânat publicarea unui articol pe această temă la solicitarea oficialilor de la Casa Albă potrivit cărora dezvăluirea acestei acţiuni ar pune capăt un efort al serviciilor secrete pentru acumularea de informaţii.

Potrivit oficialilor, liderii grupului talibanilor nu au aflat despre capturarea mollahului Baradar, iar, în situaţia în care ar fi făcută publică, aceştia şi-ar putea ascunde şi comunica mai prudent între ei.

Oficialii americani au afirmat că, în afară de a desfăşura operaţiuni militare ale talibanilor, mollahul Baradar se află la conducerea consiliului grupului, numit adesea Quetta Shura deoarece liderii acestuia s-ar ascunde în apropiere de localitatea Quetta, capitala provinciei Baluchistan din Pakistan.

Talibanii afgani dezmint arestarea liderului lor militar

Talibanii afgani au dezminţit marţi informaţia publicată de New York Times potrivit căreia mollahul Abdul Ghani Baradar, pe care cotidianul american îl prezintă drept liderul militar al insurgenţilor islamişti, ar fi fost reţinut în Pakistan.

"Zvonurile răspândite azi (marţi) privind arestarea mollahului Baradar sunt absolut false, este o minciună grosolană", a declarat unul dintre purtătorii de cuvânt ai talibanilor, Yousuf Ahmadi.

"El se află în acest moment în Afganistan unde coordonează toate activităţile jihadului, el este cu noi şi suntem în legătură cu el", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici