Un lider rebel a oferit explicaţii în legătură cu transferul a 156 de cadavre de la locul prăbuşirii

Un lider al separatiştilor proruşi, Aleksandr Borodai, a explicat duminică, la Doneţk, că transferul cadavrelor pasagerilor zborului malaysian, care a suscitat critici puternice în străinătate, a fost necesar pentru a le proteja de căldură şi animalele sălbatice.

381 afișări
Imaginea articolului Un lider rebel a oferit explicaţii în legătură cu transferul a 156 de cadavre de la locul prăbuşirii

Un lider rebel a oferit explicaţii în legătură cu transferul a 156 de cadavre de la locul prăbuşirii (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Ieri, am început să transferăm cadavrele deoarece nu mai puteam aştepta, din cauza căldurii şi, de asemenea, zonei, în care există mulţi câini şi animale sălbatice", a explicat "premierul" republicii autoproclamate Doneţk, în cursul unei conferinţe de presă.

"Am transferat cadavrele din respect pentru familii", a continuat el.

"O sută cincizeci şi şase de cadavre au fost transferate la Torez (un sat situat în apropiere de locul prăbuşirii) în vagoane frigorifice" şi vor rămâne în această localitate până la sosirea experţilor, a adăugat Aleksandr Borodai.

Un jurnalist al AFP a văzut duminică după-amiaza cinci vagoane frigorifice staţionând în gara Torez. Motorul locomotivei funcţiona, probabil pentru a alimenta sistemul de răcire, în timp ce o angajată a căilor ferate declara că "aşteaptă ordine" şi nu ştie când ar urma să plece trenul.

O confuzie persistă în legătură cu numărul cadavrelor plasate la bordul trenului, un purtător de cuvânt al OSCE anunţând, citându-i pe rebeli, că erau 169, în timp ce un oficial ucrainean a evocat "192 de cadavre şi opt fragmente de corp".

Liderul rebel nu a oferit informaţii despre soarta celorlalte cadavre, în timp ce, potrivit autorităţilor ucrainene, 38 dintre ele ar fi fost transportate la serviciul de medicină legală al unui spital regional.

Douăsute nouăzeci şi opt de persoane, dintre care 192 de cetăţeni olandezi, au murit în urma prăbuşirii unui avion Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines.

Borodai s-a arătat surprins că experţii internaţionali încă nu au ajuns în zonă.

"De ce experţii nu sunt aici? Avem contacte cu malaysienii, care ar urma să sosească în cursul serii, dar ei sunt singurii", a spus el.

Pasagerii zborului MH17 "sunt victime colaterale ale genocidului armatei ucrainene", a mai afirmat liderul rebel.

Referitor la încheierea unui armistiţiu în vederea facilitării recuperării cadavrelor şi muncii experţilor, el a reafirmat că autorităţile de la Kiev l-au refuzat. "Pentru o încetare a focului, trebuie să fie doi. Noi suntem pregătiţi pentru o încetare a focului, dar armata ucraineană nu este pregătită", a spus el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici