Un lider separatist de la Lugansk anunţă încheierea retragerii armamentului greu

Forţele "republicii populare" de la Lugansk (LPR) au încheiat retragerea armamentului greu de pe linia de front, a anunţat luni un lider militar insurgent citat de agenţia rusă de stat Tass în pagina electronică.

532 afișări
Imaginea articolului Un lider separatist de la Lugansk anunţă încheierea retragerii armamentului greu

Un lider separatist de la Lugansk anunţă încheierea retragerii armamentului greu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"La 1 martie toate unităţile miliţiilor LPR au finalizat retragerea armamentului greu şi echipamentului, în conformitate cu Acordul de la Minsk", a declarat Igor Iaşcenko, adjunctul şefului miliţiilor separatiste din regiunea rebelă.

"Tot armamentul greu a fost retras de pe linia prevăzută prin acordurile de la Minsk", a subliniat el, adăugând că retragerea a fost monitorizată de către reprezentanţi ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi ai presei.

Combatanţi separatişti din estul Ucrainei au mutat vineri lansatoare de rachete într-un loc situat la 70 de kilometri distanţă de linia frontului, în prima acţiune confirmată de respectare a prevederilor acordului de încetare a focului încheiat luna aceasta la Minsk.

Jurnalişti de la agenţia Associated Press au urmărit vineri dimineaţă patru camioane care transportau lansatoare de rachete Grad din fieful separatist Doneţk spre o fabrică de ciment din satul Novoamvrosiivske, situat în apropiere de frontiera rusă.

Retragerea armamentului greu trebuia să înceapă în urmă cu o săptămână, în baza acordului de încetare a focului încheiat de liderii Rusiei şi Ucrainei la 12 februarie. Ambele părţi s-au angajat să-şi retragă armamentul greu la o distanţă ce variază de la 25 şi până la 70 de kilometri de linia frontului, în funcţie de calibru.

Confruntările s-au diminuat în ultimele zile, într-un semn că s-au înregistrat progrese în aplicarea acordului de încetare a focului.

Peste 6.000 de persoane au fost ucise în estul Ucrainei de la începutul conflictului armat între separatiştii proruşi şi forţele proguvernamentale, în aprilie, a anunţat luni biroul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici