Un oraş din Spania, sufocat de gunoaie din cauza grevei agenţilor de salubritate. Mirosul de mizerie, amestecat cu cel de portocali - FOTO

Mirosul puternic provocat de mizerie se amesteca, miercuri, cu cel provenit de la portocali pe străzile oraşului Jerez de la Frontera, situat în sudul Spaniei, unde gunoaiele s-au acumulat de 20 de zile din cauza unei greve a agenţilor de salubritate, marcată de incendierea pubelelor.

534 afișări
Imaginea articolului Un oraş din Spania, sufocat de gunoaie din cauza grevei agenţilor de salubritate. Mirosul de mizerie, amestecat cu cel de portocali - FOTO

Un oraş din Spania, sufocat de gunoaie din cauza grevei agenţilor de salubritate. Mirosul de mizerie, amestecat cu cel de portocali (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este pentru prima dată când văd aşa ceva, te dezgustă să mai treci pe aici", se lamenta Josefa Inestal, în vârstă de 55 de ani, lângă un morman de pungi rupte din cartierul popular Mopu, unde câţiva locuitori furioşi au ars luni şi marţi aproximativ 150 de pubele în care gunoaiele nu mai încăpeau, potrivit autorităţilor.

"Credeam că visez ieri. De acord, locuiesc într-un cartier dificil, dar nu am văzut niciodată aşa ceva", mărturiseşte Macarena, o studentă în vârstă de 21 de ani care aştepta să intre la cursurile de seară.

Cu o zi înainte, nişte locuitori au aruncat cu "pietre" şi "sticle" în direcţia scutierilor sosiţi în momentul declanşării incendiilor, explică ea. Un minor a fost reţinut, potrivit primăriei.

"Am văzut şobolani, animale, n-am mai trăit aşa ceva, asta mă demoralizează", adaugă studenta.

În centrul oraşului, cele câteva străzi care înconjoară clădirea istorică a primăriei au fost curăţate în totalitate miercuri. Dar la câţiva paşi mai departe, pubelele de gunoi erau pline în jurul unei pieţe cochete unde cresc portocali şi palmieri.

Începând din 2 noiembrie, angajaţii unui subcontractant al primăriei, însărcinat cu strângerea gunoiului, Urbaser, se află în grevă pe termen nelimitat din cauza unui plan social care afectează 125 de angajaţi şi care prevede scăderi salariale.

Apăsată de o datorie de un miliard de euro, primăria din Jerez, condusă începând din mai 2011 de conservatorii din Partidul Popular (PP), care le-au succedat socialiştilor, trebuie să strângă cureaua şi să efectueze numeroase tăieri bugetare.

Municipalitatea a redus cu 20 la sută, de la 25 la 19 milioane de euro, bugetul destinat societăţilor subcontractate. Înaintea gunoierilor, personalul de serviciu al şcolilor a intrat în grevă în octombrie, protestând pentru ca să i se plătească salariile restante de câteva luni.

Cuprinzând pompieri sau vidanjori, de câteva luni, mişcările sociale trec de la o meserie la alta în acest oraş de 210.000 de locuitori, celebru pentru producţia de vin, oţet şi elegantele "bodegas", dar care înregistrează aproximativ 34.000 de şomeri într-o regiune, Andaluzia, unde nivelul şomajului atinge cote-record, fiind mai mare de 35 la sută, şi care a solicitat puterii centrale un ajutor de 4,9 miliarde de euro.

Miercuri, o societate privată, Tragsa, însărcinată de primărie să asigure serviciul minim după incidente, a strâns 30 de tone de gunoaie în jurul prânzului din cele 270 care erau colectate de obicei în fiecare zi înainte de grevă.

În timp ce reprezentanţii sindicali şi conducerea Urbaser se reuneau după-amiază pentru a încerca să rezolve conflictul, poliţia făcea ronduri în cartierul Mopu.

"Nu ne dorim ca un conflict de muncă să se transforme într-o problemă de securitate a cetăţeanului", a declarat miercuri la Sevilla prefectul Andaluziei, Carmen Crespo, afirmând că securitatea a fost sporită cu scopul de a garanta serviciul minim.

La primăria din Jerez, se punea accent pe costul incendiilor, mai ales că economia oraşului este sufocată. Javier Dura, responsabil pentru securitate, a declarat că "numai pubelele de gunoi costă 150.000 de euro".

"Situaţia este haotică", spune cu părere de rău Jaime, în vârstă de 40 de ani, un angajat din serviciul public al transporturilor care a preferat să nu-şi dea numele de familie.

Mergând grăbit pe un trotuar pavat din centrul istoric, el continuă, resemnat: "municipalitatea încearcă să iasă din gaura în care se află, dar aceasta implică sacrificii".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici