Un partid extremist din Ungaria a amplasat bustul lui Miklos Horty în Parlament, la 82 de ani de la Dictatul de la Viena

  • Partidul de Extremă Dreapta din Ungaria, Mi Hazánk, a explicat marţi, în Parlament, de ce a fost amplasată o statuie a lui Miklós Horthy, tocmai pe 30 august.
  • Ziua de 30 august este o dată importantă în cercurile radicale naţionale maghiare, deoarece în această zi, în 1940, a avut loc Dictatul de la Viena, prin care România a fost silită să cedeze Ungariei Ardealul de Nord.
4358 afișări
Imaginea articolului Un partid extremist din Ungaria a amplasat bustul lui Miklos Horty în Parlament, la 82 de ani de la Dictatul de la Viena

Sursa foto: Twitter Toroczkai László

Miklós Horthy a condus Ungaria în perioada interbelică şi în cel de-al doilea Război Mondial, între anii 1920 şi 1944. Acesta a avut o politică revizionistă după Tratatul de la Trianon, a trebuit să se alieze cu Hitler pentru a realiza visul Ungariei Mari şi a avut o politică antisemită în timpul războiului.

La conferinţa de presă de dinaintea evenimentului, vicepreşedintele Mi Hazánk, Előd Novák, a lăudat "performanţa economică impresionantă" a lui Horthy şi "efervescenţa culturală" a epocii. Potrivit partidului Mi Hazánk, Horthy poate fi criticat, dar rezultatele sale nu pot fi contestate, informează agenţia de presă hvg.

Partidul Mi Hazánk a atacat rând pe rând rivalii politici în cadrul evenimentului. Partidul lui Viktor Orban, Fidesz, potrivit liderului partidului László Toroczkai, se autointitulează un partid naţionalist, însă ignoră problema Horthy şi Trianonul.

În discursul său, Toroczkai a făcut o paralelă între perioada dintre cele două războaie mondiale şi perioada de acum, deoarece consideră că situaţia actuală din lume este asemănătoare cu cea de atunci: atunci făcea ravagii gripa spaniolă, acum coronavirusul, au fost conflicte atunci şi acum a izbucnit alt război.

Potrivit liderului Mi Hazánk, în ultima sută de ani se pot distinge trei epoci majore în Ungaria: epoca Horthy, epoca Kádár şi în prezent epoca Orbán. Potrivit evaluării sale, era Orbán este cu mult în urma erei Horthy în ceea ce priveşte indicatorii demografici şi economici. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici