Un politician din Ucraina denunţă influenţa României în R. Moldova şi în teritorii ucrainene

Serghei Tighipko, un candidat ucrainean în alegerile prezidenţiale, consideră că Ucraina trebuie să aibă o reacţie dură faţă de creşterea influenţei româneşti asupra Republicii Moldova şi a unor teritorii ucrainene, relatează pagina online a agenţiei Omega.

93 afișări
Imaginea articolului Un politician din Ucraina denunţă influenţa României în R. Moldova şi în teritorii ucrainene

Serghei Tighipko, candidat ucrainean în alegerile prezidenţiale (Imagine: www.omg.md)

Tighipko a făcut aceste declaraţii după inaugurarea sâmbătă, în raionul Cantemir din R.Moldova, a unui monument dedicat militarilor români căzuţi în ofensiva împotriva URSS în anul 1941.

"Expansiunea influenţei române asupra Moldovei şi asupra teritoriilor ucrainene limitrofe devine o prioritate a politicii de la Bucureşti", a afirmat Tighipko.

"Organizarea unei ceremonii în memoria celor căzuţi de ambele părţi ale frontului în timpul celui de-al II-lea Război Mondial este datoria noastră comună. Dar atunci când aceste manifestări se transformă în tentative de a da o nouă apreciere rezultatelor acelui război, de a cataloga agresorii drept eroi, în acest caz reacţia noastră trebuie să fie, cu certitudine, negativă", a declarat Tighipko.

Politicianul ucrainean a amintit că România a fost aliatul principal al Germaniei hitleriste, participând la ofensiva împotriva URSS, explicând că, în schimb, autorităţile germane au oferit României teritorii ucrainene situate între Nistru şi Bugul de Sud, inclusiv Odesa.

"Regimul ocupaţiei române nu a fost cu nimic mai puţin drastic decât cel german. Peste 200.000 de evrei, 100.000 de ucraineni şi reprezentanţi ai altor naţiuni au fost lichidaţi în numele realizării României Mari. Faptul că astăzi Bucureştiul încearcă să remedieze participarea sa la război, să numească ocupaţia drept eliberare şi să scape de răspundere pentru crimele fasciste trebuie să provoace nu doar o condamnare morală, ci şi o ripostă politică", a precizat Tighipko.

La ceremonia de sâmbată, desfăşurată în apropierea satului Ţiganca (raionul moldovean Cantemir), au fost prezenţi reprezentanţi ai administraţiei prezidenţiale din România şi ai Guvernului român.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici