Un politician norvegian a scris că "aproape îl înţelege" pe atacatorul cu sabie din Suedia

Un politician din Partidul Progresului, o formaţiune populistă de dreapta din Norvegia, a fost criticat dur după ce a scris pe Facebook că "aproape îl înţelege" pe suedezul de 21 de ani care a comis joi un atac cu sabia la o şcoală din Suedia, relatează site-ul TheLocal.no.

409 afișări
Imaginea articolului Un politician norvegian a scris că "aproape îl înţelege" pe atacatorul cu sabie din Suedia

Un politician norvegian a scris că "aproape îl înţelege" pe atacatorul cu sabie din Suedia (Imagine: Captura video)

Claus Forberg, care face parte din Consiliul local din Kragero, din sudul Norvegiei, a scris pe o pagină de Facebook că "aproape îl înţelege pe suedezul nebun care a intrat într-o şcoală cu o sabie". El a adăugat că l-a numit nebun doar pentru că purta mască.

Aprobarea aparentă de către Forberg a atacului comis de Anton Lundin-Pettersson, care s-a soldat cu moartea unui profesor de 21 de ani şi a unui elev de 15 ani, a fost condamnată imediat de partidul său.

"Este o declaraţie total inacceptabilă", a declarat Torleif Flies Vikre, liderul local al partidului, pentru postul public de televiziune NRK.

Lundin-Pettersson, pasionat de jocuri pe calculator şi care se îmbrăca numai în negru sau în costume de camuflaj, a murit joi după ce a fost împuşcat de poliţie, în urma atacului pe care l-a comis la o şcoală. Potrivit poliţiei suedeze, el şi-a selectat victimele după culoarea pielii.

Premierul norvegian, Erna Solberg, a declarat de asemenea că este "total inacceptabil" ca politicienii să susţină violenţa. "Este legitim să discuţi politică şi să exprimi îngrijorările multora, dar nu este legitim să inciţi la violenţă sau să susţii violenţa", a subliniat ea.

Forberg a argumentat însă că eşecul Guvernelor din Suedia şi Norvegia de a controla imigraţia din ţări musulmane determină oamenii să recurgă la măsuri drastice. El a acuzat că politica Suediei şi Norvegiei, unde "oamenii cedează în faţa musulmanilor", este responsabilă pentru atac. "Musulmanii sunt pe cale să schimbe societatea norvegiană", a mai scris acesta.

Ulterior, când şi-a dat seama de reacţiile generate de comentariile sale, politicianul s-a scuzat. "Îmi pare rău că am scris acest lucru şi a fost perceput astfel. Nu eu am cerut (să fie comis atacul) şi nu aş încuraja pe nimeni să facă asta", a precizat el.

Forberg a făcut comentariile controversate pe grupul de pe Facebook "Opriţi imigraţia extremă în masă", al cărui conţinut este vizibil doar membrilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici