Un presupus lider al reţelei al-Qaida a fost reţinut în Yemen, iar trei membri s-au predat

Un presupus lider local al reţelei al-Qaida, aflat la originea ameninţărilor împotriva ambasadei americane de la Sanaa, Mohammad Ahmed al-Hanak, a fost reţinut într-un spital din Yemen, iar alţi trei membri s-au predat, au anunţat miercuri surse din domeniul securităţii.

13 afișări
Imaginea articolului Un presupus lider al reţelei al-Qaida a fost reţinut în Yemen, iar trei membri s-au predat

Un presupus lider al reţelei al-Qaida a fost reţinut în Yemen, iar trei membri s-au predat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest presupus lider al reţelei al-Qaida a fost reţinut într-un spital din localitatea Raida, situată la 80 de kilometri nord de Sanaa, alături de doi presupuşi membri ai celulei sale, care au fost răniţi luni, în cadrul unei operaţiuni ce îl viza.

"Mohammad Ahmed al-Hanak şi alte două persoane care sunt rănite au fost reţinute într-un spital din provincia Amran, în (localitatea) Raida", a declarat sursa.

Pe de altă parte, un oficial din serviciile de securitate a declarat că doi membri presupuşi ai al-Qaida s-au predat autorităţilor din provincia Marib (la est de Sanaa) şi un altul la Arhab.

Potrivit oficialului citat, aceste predări sunt rezultatul "presiunilor triburilor" care nu doresc prezenţa acestor elemente pe teritoriul lor.

Autorităţile au anunţat că în cadrul operaţiunii efectuate luni în oraşul Arhab, situat la 40 de kilometri nord de Sanaa, doi presupuşi membri ai celulei conduse de al-Hanak au fost ucişi şi alţi doi răniţi, fiind reţinuţi la faţa locului.

Ambasada americană, care a fost închisă duminică, şi-a reluat marţi activitatea, salutând succesul unei operaţiuni antiteroriste a forţelor yemenite de securitate efectuată la nord de Sanaa, făcând referire la atacul din Arhab.

În urma acestei operaţiuni, presupusul lider al celulei a reuşit să evadeze, potrivit autorităţilor yemenite.

Autorităţile au anunţat desfăşurarea unei operaţiuni antiteroriste în numeroase provincii, afirmând că are scopul "exercitării de presiuni asupra teroriştilor pentru a-i împiedica să-şi formeze din nou celulele şi să-şi reia activitatea".

Potrivit unei surse din cadrul serviciilor de securitate, citată de AFP, operaţiunile sunt concentrate în provinciile Jouf, Marib, Chabwa şi Abyane, la nord-vest şi est de capitala Sanaa.

Marţi, odată cu redeschiderea ambasadei americane, Ministerul de Interne a anunţat că a înconjurat "elementele teroriste ale reţelei al-Qaida din toate părţile şi din toate regiunile unde se pot afla". "Urmărirea acestor elemente (teroriste) este desfăşurată 24 de ore din 24 şi operaţiunile împotriva fiefurilor acestora sunt lansate zilnic", a adăugat el.

"În ultimele două zile, cinci elemente teroriste au fost reţinute în provincia Sanaa, Hodeida şi în capitală", potrivit Ministerului de Interne, ce afirmă că aceste operaţiuni vor continua "până la eradicarea terorismului şi elementelor teroriste".

Ministerul a precizat că a consolidat măsurile de securitate în zona ambasadelor şi a locurilor frecventate de străini.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici