Video Un român a murit în timpul unei ascensiuni montane în Statele Unite

Un turist de origine română şi-a pierdut viaţa, marţi, în timpul unei ascensiuni pe muntele Rainier din statul american Washington, în timp ce soţia sa şi un prieten care îl însoţeau au fost spitalizaţi pentru degerături şi hipotermie, relatează The Seattle Times în ediţia electronică.

34 afișări

Eduard Burceag, în vârstă de 31 de ani, un inginer din Seattle, era însoţit de soţia sa Mariana Burceag şi Daniel Vlad, ultimii doi fiind transportaţi cu elicopterul marţi la centrul medical Harborview din oraşul american. Cei doi au primit îngrijiri medicale şi au fost externaţi la scurt timp.

Cei trei turişti, consideraţi alpinişti cu experienţă, au plecat în drumeţie luni şi au ajuns la jumătatea ascensiunii spre vârful Reinier, cu o înălţime de aproape 5.000 de metri. Daniel Vlad a declarat alvamontiştilor că el şi Eduard Burceag au escaladat vârful Reinier în urmă cu doi ani de zile.

"Credeau că sunt pregătiţi pentru condiţiile de ascensiune dar vremea era mult mai rea decât au anticipat ei", a declarat Kevin Bacher, purtătorul de cuvânt al Parcului Naţional Reinier. Cei trei au fost surprinşi de o furtună puternică în timp ce coborau muntele.

"Erau pregătiţi pentru o singură zi pe munte", a adăugat Bacher. "Nu erau pregătiţi pentru un viscol cu rafale de vânt de 100 de kilometri pe oră şi troiene de zăpadă de peste un metru în luna iunie. Intensitatea furtunii ne-a luat pe toţi prin surprindere", a subliniat acesta.

Bacher a precizat că este posibil ca cei trei să fi construit un adăpost în zăpadă după care au sunat la numărul de urgenţă 911, dar nu au putut transmite avertismentul operatorului din cauza semnalului foarte slab. Aceştia au putut lua legătura cu autorităţile abia marţi dimineaţă.

Când salvamontiştii au ajuns marţi dimineaţă la adăpostul improvizat, Eduard Burceag era în stare foarte gravă şi nu a mai putut fi salvat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici