Un saudit arestat în SUA voia să atace casa lui George W. Bush

Un saudit a fost arestat în Statele Unite pentru achiziţionarea unor produse chimice şi echipamente care permit fabricarea unei bombe, şi pentru că a identificat mai multe ţinte, între care şi casa fostului preşedinte american George W. Bush, a anunţat joi Departamentul de Justiţie.

14 afișări
Imaginea articolului Un saudit arestat în SUA voia să atace casa lui George W. Bush

Un saudit arestat în SUA voia să atace casa lui George W. Bush (Imagine: CNN)

Tânărul în vârstă de 20 de ani, identificat de comunicatul Departamentului de Justiţie drept Khalid Ali-M Aldawsari, de naţionalitate saudită, care locuieşte legal în Texas, în sudul SUA, a fost arestat miercuri seara şi este acuzat de tentativă de utilizare a unei arme de distrugere în masă.

Potrivit FBI, Aldawsari şi-a adresat un mesaj cu titlul "ŢINTE BUNE", în care figura o listă cu două tipuri de ţinte: baraje hidroelectrice şi centrale nucleare. Într-un alt mesaj cu titlul "casa tiranului", el nota adresa casei fostului preşedinte George W. Bush, din Dallas.

Aldawsari viza de asemenea un club de noapte, în care intenţiona să utilizeze păpuşi în care erau ascunşi explozivi, plasate într-un rucsac, potrivit documentelor justiţiei.

Potrivit acuzării, Aldawsari, care a fost primit pe teritoriul american în 2008, cu o viză de student, adresa mesaje extremiste pe un blog, promiţând războiul sfânt. "Tu, cel care ai creat umanitatea (...) acordă-mi martiriul în numele Tău şi facilitează-mi jihadul", a scris el.

Un comerciant de produse chimice a informat la începutul lunii FBI despre suspiciunile sale, după ce tânărul a încercat să cumpere mari cantităţi de fenol, un produs care poate fi folosit la fabricarea explozivilor.

La percheziţia apartamentului său au fost descoperite produse chimice, diverse recipiente, fire electrice şi o salopetă de protecţie împotriva materialelor periculoase, precizează FBI.

Agenţii poliţiei federale au obţinut de asemenea jurnalul său, în care explică faptul că a venit în Statele Unite special pentru a comite atentate.

"Şi acum, după ce am învăţat limba engleză, am învăţat să fabric explozivi şi am planificat de mult timp să-i iau la ţintă pe necredincioşii americani, este timpul să trec la jihad", a scris el, potrivit documentelor transmise de FBI justiţiei.

Aldawsari, care riscă închisoarea pe viaţă dacă va fi găsit vinovat, urmează să compară în faţa unui tribunal texan vineri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici