Un sindicat feroviar francez denunţă nota internă discriminatorie la adresa românilor

Un sindicat al căilor ferate franceze a denunţat, marţi, la Toulouse difuzarea unei note interne a companiei feroviare naţionale SNCF considerate xenofobe, deoarece ea le cerea controlorilor să semnaleze "toate faptele românilor".

33 afișări
Imaginea articolului Un sindicat feroviar francez denunţă nota internă discriminatorie la adresa românilor

Un sindicat feroviar francez denunţă nota internă discriminatorie la adresa românilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este o directivă rasistă. Există cerşetorie şi furturi de bagaje în trenurile regionale (TER). Fie sunt semnalate toate delictele, fie nici unul, dar nu se va semnala o categorie de persoane în special", a declarat un controlor din sindicatul Sud-Rail.

Nota "Info sûreté" (Informaţii de siguranţă) a SNCF, datată din Toulouse, a fost găsită la sfârşitul lunii ianuarie în anumite trenuri TER din regiunea oraşului Toulouse, potrivit sindicatului.

"În ultimele săptămâni, au fost întâmpinate probleme cu români. Numeroase furturi de bagaje au fost constatate. Vă cerem să măriţi vigilenţa. În plus, toate faptele românilor trebuie semnalate la PCNS (Postul de comandament naţional pentru siguranţă)", se precizează în notă.

Într-o scrisoare adresată preşedintelui SNCF şi preşedintelui regiunii Midi-Pyrenees, care finanţează TER, sindicatul scrie că "aceste declaraţii, într-un context general în care xenofobia şi stigmatizarea imigranţilor devin în fiecare zi mai insuportabile, trebuie să fie condamnate cu cea mai mare vigoare".

SNCF a calificat "iniţiativa" drept "regretabilă" şi a apreciat că documentul "era redactat în termeni pe care SNCF nu intenţionează nici să îi sprijine, nici să îi scuze".

SNCF precizează într-un comunicat că nota "avea ca obiect să atragă vigilenţa controlorilor privind multiplicarea furturilor în anumite trenuri. Imediat ce Conducerea Regională SNCF Midi-Pyrenees a fost informată, ea a fost imediat retrasă".

Angajaţii feroviari spun însă că este vorba despre o directivă venită de sus şi critică faptul că, "în faţa suprimărilor de efective în gări şi trenuri, conducerea le cere agenţilor săi să se transforme în denunţători".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici