"Un val de tristeţe şi disperare!" Ce spune presa olandeză despre tragedia din Ucraina

Presa olandeză, aflată "sub şoc" şi denunţând "o crimă îngrozitoare", încerca vineri să găsească responsabilii pentru tragedia aeriană din estul Ucrainei, care s-a soldat cu moartea a 298 de persoane, dintre care cel puţin 154 de olandezi.

2212 afișări
Imaginea articolului "Un val de tristeţe şi disperare!" Ce spune presa olandeză despre tragedia din Ucraina

"Un val de tristeţe şi disperare!" Ce spune presa olandeză despre tragedia din Ucraina (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

"Sub şoc", titrează cotidianul Algemeen Dagblad, în timp ce Telegraaf evocă "o crimă îngrozitoare" şi "un atac terorist". "Un val de tristeţe şi disperare", scrie, la rândul său, cotidianul de centru-stânga Volkskrant.

Ziarele nu au consacrat doar prima pagină tragediei, ci ample dosare referitoare la catastrofă, publicând imagini cu carcasa avionului sau cu paşapoartele olandeze găsite în Ucraina, hărţi explicative, fotografii ale victimelor sau cu apropiaţi în lacrimi la aflarea teribilei veşti.

Circumstanţele prăbuşirii sunt încă neclare, însă oficiali americani au dat asigurări că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer. "Cine a doborât zborul MH17 deasupra Ucrainei?", se întreabă cotidianul Algemeen Dagblad.

Avionul companiei Malaysia Airlines s-a prăbuşit într-o zonă controlată de rebelii proruşi. Kievul şi rebelii s-au acuzat reciproc că se află la originea lansării rachetei.

"Totul arată că este vorba de rebeli proruşi", scrie cotidianul de centru-stânga Volkskrant, conform căruia "catastrofa aeriană îl pune pe Vladimir Putin în dificultate".

"Rebelii proruşi au înregistrat o înfrângere care ar putea reprezenta moartea rezistenţei lor de patru luni în faţa Guvernului ucrainean", adaugă cotidianul, subliniind că "rebelii au câştigat teren în ultimele zile cu sprijinul Moscovei".

Cotidianul NRC este mai prudent şi susţine: "Există în primul rând multe întrebări şi nu există încă niciun răspuns la niciuna dintre ele". "A fost MH17 doborât şi, dacă da, de către cine?" sau "ce spun Ucraina şi Rusia pe subiectul prăbuşirii?".

Cotidianul Volkskrant mai scrie că este vorba "de una din cele mai mari catastrofe aeriene din istoria Olandei".

Accidentul este al doilea cel mai grav din istoria Olandei, potrivit agenţiei de presă ANP: în 1977, două avioane Boeing 747 au intrat în coliziune pe aeroportul din Tenerife, în Insulele Canare, iar în urma accidentului 583 de persoane au murit, dintre care 238 de olandezi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici