Ungaria: Zeci de mii de persoane participă la manifestaţii pro şi contra Guvernului Orban, la Budapesta

Zeci de mii de persoane au ieşit, miercuri, pe străzile din Budapesta, în cursul a două mitinguri în favoarea şi împotriva premierului Viktor Orban, acuzat de opoziţia de stânga de tendinţe autoritariste.

436 afișări
Imaginea articolului Ungaria: Zeci de mii de persoane participă la manifestaţii pro şi contra Guvernului Orban, la Budapesta

Ungaria: Zeci de mii de persoane participă la manifestaţii pro şi contra Guvernului Orban, la Budapesta (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Cu şase luni înaintea alegerilor legislative, manifestaţiile sunt un test pentru politicienii ungari.

Potrivit presei, aproximativ 25.000 de susţinători ai opoziţiei s-au adunat în faţa Universităţii Politehnice din Budapesta, deşi organizatorii aşteptau circa 100.000 de protestatari.

"Putem învinge oamenii din Orbanland chiar dacă ei deţin controlul asupra pârghiilor puterii, asupra presei şi banilor", a declarat Gordon Bajnai, un fost premier tehnocrat.

"Tânărul democrat care a fost Viktor Orban a devenit un despot cu părul cărunt", a spus Attila Mesterhazy, preşedintele Partidului Socialist (MSZP), principala forţă a opoziţiei.

În paralel, la Budapesta se desfăşoară "marşul păcii", organizat de Forumul Uniunii Civice (COF), o organizaţie nonguvernamentală apropiată Guvernului de dreapta al partidului Fidesz. La marşul în favoarea Cabinetului Viktor Orban participă, potrivit estimărilor, peste 200.000 de oameni, mulţi veniţi din provincie sau chiar etnici maghiari din România şi Slovacia, aduşi la Budapesta cu autocare.

În faţa mulţimii, premierul Viktor Orban a lăudat activitatea Guvernului: "Am realizat multe lucruri începând din 2010, avem propria Constituţie şi construim naţiunea prin muncă, fără ajutor" extern.

Tot miercuri, manifestări comemorative au fost organizate în Budapesta şi în alte oraşe ungare, pentru a marca aniversarea revoluţiei antisovietice din 23 octombrie 1956.

Având o majoritate de două-treimi în Parlament, partidul Fidesz, condus de Viktor Orban, a adoptat în ultimii trei ani numeroase măsuri legislative controversate în domeniul mass-media, al justiţiei şi drepturilor fundamentale, atrăgând frecvent criticile Uniunii Europene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici