Unităţile energetice de la centrala Zaporojie rămân în modul de răcire

Preşedintele companiei nucleare de stat din Ucraina - Energoatom - a declarat pentru CNN că unităţile energetice de la centrala nucleară Zaporojie rămân în stare de răcire, în timp ce continuă lucrările de restabilire a liniilor electrice de la centrală.

300 afișări
Imaginea articolului Unităţile energetice de la centrala Zaporojie rămân în modul de răcire

Petro Kotin a acordat un interviu prin Skype pentru CNN şi a declarat că toate cele şapte linii care se conectează la centrală au fost avariate, iar acum centrala furnizează electricitate doar pentru ea însăşi.

„Am încercat să prelungim funcţionarea uneia dintre unităţile noastre energetice cât mai mult timp posibil, chiar şi în condiţiile în care aceasta funcţiona în modul insulă. A funcţionat pentru noi timp de trei zile”, a declarat el pentru CNN.

Kotin a precizat că doar una dintre cele şase unităţi de putere a rămas în funcţiune şi că aceasta asigura nevoile centralei - electricitatea necesară pentru pompele care răcesc materialul nuclear. Reactoarele „sunt pline de material nuclear, de combustibil şi, de asemenea, există şase piscine care se află în apropierea reactoarelor la fiecare unitate de putere. Acestea trebuie să fie răcite în mod constant”, a spus el.

„Pericolul este că, dacă nu există alimentare cu energie electrică, pompele se vor opri şi nu va exista nicio răcire, iar în aproximativ o oră şi jumătate sau două ore se va produce o topire a acestui combustibil care se află în reactor”, a adăugat el.

Kotin a reiterat că, atunci când nu există o sursă de alimentare externă, generatoarele diesel ar putea intra în funcţiune. „Începând de astăzi (luni - n.r.), generatoarele diesel pot funcţiona acolo timp de zece zile”.

„De asemenea, facem tot posibilul pentru a asigura aprovizionarea suplimentară. Dar înţelegem că este foarte dificil să aducem ceva acolo. Calea ferată este avariată, aşa că nu se poate face decât cu vehicule”, a spus el. „Dacă acum există o pierdere de energie externă, atunci vom avea o singură opţiune. Generatoarele diesel”, a adăugat el.

Kotin a precizat că reprezentanţi ai organismului de supraveghere nucleară al ONU, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), au rămas la centrală. „Aceştia au întâlniri cu conducerea centralei de două ori pe zi, astfel încât au toate informaţiile actuale despre funcţionarea centralei”, a spus el.

În ceea ce priveşte propunerea AIEA privind o zonă de siguranţă în jurul centralei, Kotin a declarat: „Nu înţelegem pe deplin ce înseamnă exact această zonă de siguranţă”.

El a repetat linia guvernului ucrainean potrivit căreia centrala ar trebui să revină sub control ucrainean, iar centrala însăşi şi zona din jurul ei ar trebui demilitarizate.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
zaporojie,
energie

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici