Uniunea Europeană a blocat un acord nuclear între Rusia şi Ungaria. Cele două state urmează să ajungă la un acord acceptabil pentru UE. Rosatom: Acordul cu Ungaria este susţinut de către Uniune

Uniunea Europeană a blocat acordul în valoare de 12 miliarde de euro dintre Ungaria şi Rusia pentru construcţia a două reactoare nucleare în Ungaria, întrucât acesta presupunea şi importarea de combustibil exclusiv din Rusia, relatează Financial Times.

484 afișări
Imaginea articolului Uniunea Europeană a blocat un acord nuclear între Rusia şi Ungaria. Cele două state urmează să ajungă la un acord acceptabil pentru UE. Rosatom: Acordul cu Ungaria este susţinut de către Uniune

Uniunea Europeană a blocat un acord nuclear încheiat între Rusia şi Ungaria anul trecut (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Anul trecut, Rusia şi Ungaria au ajuns la o înţelegere pentru construirea a două reactoare nucleare cu o capacitate de 1.200 MW în Paks, oraş situat la aproximativ 120 de kilometri de Budapesta.

Rusia urma să împrumute Ungariei până la 10 miliarde euro pentru finanţarea construcţiei reactoarelor la centrala nucleară din apropierea oraşului Paks, potrivit înţelegerii între premierul ungar, Viktor Orban, şi preşedintele rus, Vladimir Putin, care ar fi acoperit circa 80% din valoarea proiectului.

Contractele pentru proiectarea, construirea şi mentenanţa reactoarelor au fost atribuite unei subsidiare a grupului rus Rosatom în luna decembrie a anului trecut. De asemenea, acordul dintre Rusia şi Ungaria prevedea ca centrala nucleară de la Paks să utilizeze combustibil importat exclusiv din Rusia.

Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (Euratom), care trebuie să avizeze toate contractele de alimentare cu combustibil, a decis să nu aprobe înţelegerea în forma propusă de Ungaria şi Rusia. Guvernul de la Budapesta a făcut apel contra deciziei Euratom, însă Comisia Europeană a menţinut hotărârea iniţială.

Pentru a continua proiectul alături de Rusia, Ungaria ar trebui, în aceste condiţii, fie să renegocieze termenii contractului în ceea ce priveşte importul de combustibil, fie să acţioneze legal împotriva Comisiei Europene.

Criticii acordului dintre Ungaria şi Rusia şi-au arătat teama privind creşterea dependenţei energetice a Ungariei faţă de Rusia. De asemenea, mai mulţi oficiali europeni şi-au manifestat îngrijorarea legată de faptul că Moscova foloseşte politica din domeniul energiei pentru a diviza Europa şi pentru a crea tensiuni între statele membre UE în ceea ce priveşte menţinerea sancţiunilor împotriva Rusiei.

Ungaria şi Rusia urmează să ajungă la un acord asupra combustibilului nuclear acceptabil pentru UE

Există "şanse foarte mari" ca Ungaria şi Rusia să ajungă la un acord cu privire la furnizarea de combustibil pentru centrala nucleară de la Paks care să fie acceptabil pentru UE, a declarat vineri şeful de cabinet al lui Viktor Orban, după ce FT a scris că UE a blocat acordul nuclear, relatează MTI.

Şeful de cabinet al premierului Ungariei, Janos Lazar, a făcut declaraţia pentru postul naţional ungar de radio. El a spus că participat la o întâlnire cu oficiali din cadrul Euratom, la Luxemburg, miercuri, răspunzând unei întrebări despre o informaţie de presă potrivit căreia acordul dintre Ungaria şi Rusia privind modernizarea singurei centrale nucleare ungureşti ar fi fost blocat de către UE din cauza importării de combustibil nuclear exclusiv din Rusia.

Lazar a decarat că Euratom doreşte ca şi alte părţi - şi nu doar Rusia - să poată să furnizeze combustibil nuclear centralei de la Paks. Euratom doreşte, de asemenea, ca aprovizionarea să fie sigură, a adăugat el.

Şeful de cabinet al lui Orban a anunţat că se lucrează la o soluţie în vederea garantării unei aprovizionări în siguranţă cu combustibil nuclear a Ungariei şi care să "permită şi ruşilor să participe la aprovizionare".

Oficialul a apreciat totodată că nu este în interesul UE să blocheze modernitatea centralei de la Paks.

Compania rusă Rosatom afirmă că acordul cu Ungaria este susţinut de către UE

Compania rusă de stat Rosatom, cu activitate în domeniul nuclear, a anunţat vineri că acordul privind extinderea centralei nucleare de la Paks, în Ungaria, a fost cnvenit între Comisia Europeană (CE) şi Ungaria, relatează Reuters.

Potrivit agenţiei, un purtător de cuvânt al Rosatom a mai declarat că firma nu are nimic de adăugat la poziţia Guvernului ungar, care a dezminţit informaţii de presă potrivit cărora Uniunea Europeană (UE) blochează importurile de combustibil nuclear ale Ungariei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici