Uniunea Europeană cere întoarcerea premierului libanez demisionar Saad al-Hariri din Arabia Saudită

Uniunea Europeană a cerut, luni, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de Externe desfăşurată la Bruxelles, întoarcerea premierului libanez demisionar Saad al-Hariri în Liban, avertizând Arabia Saudită să evite ingerinţele în politica internă libaneză, relatează site-ul agenţiei de ştiri Reuters.

308 afișări
Imaginea articolului Uniunea Europeană cere întoarcerea premierului libanez demisionar Saad al-Hariri din Arabia Saudită

Uniunea Europeană cere întoarcerea premierului libanez demisionar Saad al-Hariri din Arabia Saudită

Retragerea recentă a lui Saad al-Hariri din funcţia de premier, anunţată din capitala Riyad, a declanşat un conflict regional între şiiţii din Iran şi suniţii din Arabia Saudită, ceea ce a atras atenţia Uniunii Europene.

"Facem apel, în primul rând, către toate autorităţile politice să se concentreze asupra Libanului şi ce pot ei să ofere propriilor cetăţeni, reîntoarcerea premierului Hariri în ţară şi guvernului (n. red. - libanez) să se concentreze asupra realizărilor interne", a declarat Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

"Nu vrem nicio interferenţă externă în agenda acestei naţiuni. Suntem de părere că este esenţial să evităm conflictele regionale în Liban", a adăugat ea în cadrul unei reuniuni a celor 28 de miniştri de Externe ai statelor membre UE, în Bruxelles.

Hariri şi-a anunţat demisia, argumentând că se teme de un posibil complot între Iran şi gruparea militantă libaneză Hezbollah, care ar putea duce la asasinarea lui.

"Suntem preocupaţi de situaţia din Liban..., suntem îngrijoraţi în legătură stabilitatea sa, cu integritatea sa, suntem îngrijoraţi de ingerinţe ", a declarat Jean-Yves Le Drian, ministrul de Externe francez.

Ministrul de Externe german, Sigmar Gabriel, a declarat, de asemenea, că premierul libanez ar trebui să se întoarcă în Liban.

Ministrul de Externe şi Afaceri Europene din Luxemburg, Jean Asselborn, a avertizat Riyadul că "o criză de ostatici, dacă ăsta este cazul premierului libanez în Arabia Saudită, nu ar fi o veste foarte bună pentru regiune" şi că ar putea duce la destabilizarea Orientului Mijlociu, o zonă aflată deja în conflict.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici