Uniunea Europeană consolidează apărarea statelor membre de presiunile economice

Comisia Europeană a prezentat, miercuri, într-o propunere legislativă adresată Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene, o nouă reglementare care să asigure un proces decizional eficient şi unitar de contracarare a presiunilor externe exercitate de ţări terţe.

270 afișări
Imaginea articolului Uniunea Europeană consolidează apărarea statelor membre de presiunile economice

Sursa foto: profimedia

"Comisia Europeană propune un nou instrument pentru a contracara utilizarea formelor de coerciţie economică de către ţările terţe. Instrumentul legal este o reacţie la faptul că Uniunea Europeană şi statele membre au devenit în ultimii ani ţinte ale presiunilor economice deliberate. Propunerea consolidează instrumentele UE pentru a se apăra mai bine pe scena mondială", anunţă Comisia Europeană într-un comunicat postat pe site-ul propriu.

"Scopul este de a împiedica alte ţări să restricţioneze sau să ameninţe cu restricţionarea comerţului şi investiţiilor astfel încât să obţină schimbări politice în domenii ale UE precum modificările climatice, fiscalitatea sau siguranţa alimentară. Instrumentul anti-coerciţie este conceput pentru a reduce tensiunile şi a întrerupe anumite măsuri coercitive în primul rând prin dialog. Orice măsuri de contracarare ale Uniunii Europene vor fi aplicate doar ca ultim resort, atunci când nu există alt mod de a aborda intimidarea economică, care poate lua diverse forme", precizează Comisia Europeană, subliniind că, prin acest nou instrument, Uniunea Europeană va putea răspunde "în mod structurat şi unitar".

"Într-o perioadă de tensiuni politice în creştere, comerţul este utilizat din ce în ce mai mult ca armă, iar UE şi statele membre devin ţinte ale acţiunilor de intimidare economică. Avem nevoie de instrumente de reacţie adecvate. Prin această propunere, transmitem mesajul clar că Uniunea Europeană va fi fermă în apărarea intereselor. (...) Acest instrument ne va permite să răspundem provocărilor geopolitice în următoarele decenii, menţinând Europa puternică şi agilă", a afirmat Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene şi comisar UE pentru Comerţ.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici