Uniunea Europeană, profund îngrijorată de situaţia Iuliei Timoşenko

Uniunea Europeană (UE) şi-a exprimat joi "profunda îngrijorare" faţă de situaţia fostului premier Iulia Timoşenko, o reprezentată a opoziţiei.

271 afișări
Imaginea articolului Uniunea Europeană, profund îngrijorată de situaţia Iuliei Timoşenko

Iulia Timoşenko (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton este "profund îngrijorată" de situaţia lui Timoşenko şi a cerut autorităţilor ucrainene să permită ambasadorului Uniunii în Ucraina să o viziteze, a anunţat purtătorul de cuvânt al şefei diplomaţiei europene, într-un comunicat.

Încarcerată din august 2011, Timoşenko, în vârstă de 51 de ani, a fost condamnată în octombrie la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere. Opozanta, care denunţă o răzbunare personală a preşedintelui Viktor Ianukovici, ales în 2010, cu scopul îndepărtării principalei sale adversare politice, a intrat de marţi în greva foamei pentru a denunţa "reprimarea politică" şi violenţele suferite în închisoare.

În comunicatul său, Lady Ashton a subliniat că Ucraina are obligaţia să examineze "imediat şi imparţial toate plângerile pentru aplicarea torturii sau altor tratamente crude, inumane sau degradante".

Ea a solicitat autorităţilor ucrainene să garanteze respectarea dreptului lui Timoşenko la asistenţă medicală "adecvată, într-o instituţie potrivită", şi a dreptului de a avea acces la avocaţii săi "fără restricţie".

"Ca semn al voinţei lor politice de a clarifica situaţia, Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă cere autorităţilor ucrainene să permită ambasadorului UE (în Ucraina), însoţit de medici specialişti independenţi, să o viziteze pe Timoşenko în închisoare", se subliniază în comunicat.

În aşteptare, Lady Ashton l-a însărcinat pe ambasadorul UE să efectueze "cu prima ocazie" o vizită la Harkov, unde Timoşenko îşi ispăşeşte pedeapsa cu închisoarea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici