Prima pagină » Știri externe » Unsprezece țări, printre care și România, cer Uniunii Europene reducerea restricțiilor privind defrișările

Unsprezece țări, printre care și România, cer Uniunii Europene reducerea restricțiilor privind defrișările

Uniunea Europeană se confruntă cu o presiune fără precedent din partea a 11 state membre, inclusiv România, care cer amânarea și relaxarea legii anti-defrișări, prima de acest fel la nivel mondial. Inițiativa europeană este menită să elimine 10% din defrișările globale cauzate de consumul produselor importate, precum soia, carnea de vită sau uleiul de palmier, și urmează să intre în vigoare din luna decembrie.
Unsprezece țări, printre care și România, cer Uniunii Europene reducerea restricțiilor privind defrișările

Uniunea Europeană este supusă unor presiuni sporite din partea unor state membre care solicită amânarea și relaxarea viitoarei legislații privind limitarea defrișărilor, potrivit unui document consultat de Reuters, în care 11 guverne cer modificări, a relatat luni Reuters.

Grupul celor 11 state, condus de Austria și Luxemburg, a solicitat Comisiei să simplifice și mai mult regulile și să reia amânarea aplicării legii: „Cerințele impuse fermierilor și silvicultorilor rămân foarte ridicate, uneori chiar imposibil de pus în practică. Ele sunt disproporționate față de scopul reglementării,” au declarat aceste state într-un document care se discută luni, la Bruxelles, de miniștrii agriculturii din țările membre.

Printre cele unsprezece state care solicită reducerea restricțiilor privind defrișarea se numără și România, alături de Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Finlanda, Italia, Letonia, Portugalia și Slovenia.

Noi reguli europene pentru importuri și exporturi: control strict asupra provenienței

Inițiativa europeană, prima de acest fel din lume, urmărește să elimine cele 10% din defrișările mondiale generate de consumul UE de produse importate precum soia, carne de vită și ulei de palmier, dar a devenit un subiect controversat în cadrul agendei ecologice europene.

În urma reclamațiilor venite din partea unor parteneri comerciali, printre care Brazilia și SUA, UE a decis să amâne lansarea legii până în decembrie 2025 și a redus cerințele de raportare, ca răspuns la criticile din industrie. Recent, Comisia Europeană a anunțat că va exclude majoritatea țărilor de la cele mai stricte controale.

Începând cu luna decembrie, operatorii care aduc pe piața blocului comunitar produse precum soia, carne de vită, ulei de palmier, cacao și cafea vor trebui să demonstreze că acestea nu provin din zone afectate de defrișări. Aceleași reguli se vor aplica și exporturilor Uniunii Europene, prevedere care a generat îngrijorări față de impactul asupra industriei interne. Companiile neconforme riscă amenzi de până la 4% din cifra de afaceri, în UE.

Guvernele au propus introducerea unei categorii de țări cu risc foarte scăzut de defrișare, care să fie scutite de controale vamale și de monitorizarea originii produselor.