Unul dintre bărbaţii ucişi în Bolivia îl considera pe Evo Morales un "ideolog nazist"

Presupusul lider al grupului acuzat că plănuia asasinarea preşedintelui bolivian, Evo Morales, dorea ca acesta să fie "oprit" considerându-l un "naţionalist-socialist care urăşte populaţia albă", potrivit unor mesaje postate pe un site naţionalist ungar, relatează Irish Times în ediţia electronică.

18 afișări
Imaginea articolului Unul dintre bărbaţii ucişi în Bolivia îl considera pe Evo Morales un "ideolog nazist"

Preşedintele bolivian Evo Morales (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unui mesaj atribuit lui Eduardo Rozsa Flores, Morales este un "ideolog nazist cu origini indiene", care "pregătea o agresiune împotriva oraşului Santa Cruz de la Sierra", oraşul natal al cetăţeanului ungar, unde a fost ucis joi împreună cu irlandezul Michael Dwyer şi cu Arpad Magyarosi, un etnic maghiar din Transilvania.

"Să îi oprim pe indienii naţionalist-socialişti care urăsc popoulaţia albă, altfel în oraşuil meu natal va fi război civil", scria Flores pe site-ul Szekely.tk în 2007, încheind mesajul în limba ungară cu fraza: "Viva libertatea, viva autonomia pentru Santa Cruz de la Sierra".

Flores s-a născut în Santa Cruz având tată evreu de origine ungară şi mamă spaniolă, s-a mutat la Budapesta, iar ulterior a luptat în cadrul forţelor croate pentru independenţa faţă de Iugoslavia în anii '90. În urmă cu câţiva ani s-a convertit la islamism şi s-a implicat din ce în ce mai mult în acţiunile grupurilor naţionaliste ungare, întorcându-se în Bolivia anul trecut.

Un etnic ungar din Transilvania, Elod Toaso, a fost arestat în operaţiunea din Santa Cruz împreună cu Mario Astorga, cetăţean bolivian şi croat care a luptat, ca şi Flores, în războiul din Croaţia din perioada 1991-1995. Magyarosi şi Toaso sunt originari din oraşul transilvănean Cluj, care are o comunitate numeroasă de maghiari, şi au avut legături cu Legiunea Secuilor.

Magyarosi era muzician, iar Toaso informatician, proaspăt absolvent, care l-a ajutat la crearea site-ului său pe Laszlo Hege, fondatorul Mozgofilms, care lucrează la un film numit Război Murdar pe baza unei cărţi a lui Flores. "Cred că aceştia şi irlandezul l-au întâlnit pe Eduardo, iar acesta i-a convins probabil să participe la o misiune importantă de luptă împotriva guvernului «comunist» din Bolivia", a explicat Hedge.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici