Uzbekistanul deschide graniţa cu Kîrgîzstanul pentru a permite accesul refugiaţilor

Uzbekistanul a deschis graniţa cu Kîrgîzstanul, pentru a permite intrarea refugiaţilor care părăsesc ţara vecină, din cauza confruntărilor violente soldate cu cel puţin 97 de morţi şi peste 1.200 de răniţi, relatează RIA Novosti.

21 afișări
Imaginea articolului Uzbekistanul deschide graniţa cu Kîrgîzstanul pentru a permite accesul refugiaţilor

Uzbekistanul deschide graniţa cu Kîrgîzstanul pentru a permite accesul refugiaţilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Graniţa a fost deschisă duminică seara, a precizat un oficial din Ministerul uzbec pentru Situaţii de Urgenţă, adăugând că refugiaţii vor putea intra în Uzbekistan "atât timp cât va fi necesar".

Graniţa dintre cele două ţări a fost închisă după declanşarea violenţelor interetnice din sudul Kîrgîzstanului.

Surse din Ministerul uzbec pentru Situaţii de Urgenţă au afirmat că mai mult de 75.000 de etnici uzbeci din Kîrgîzstan, în majoritate femei, bătrâni şi copii, au intrat în ultimele trei zile în Uzbekistan, mulţi dintre ei fiind răniţi.

Sursele citate au afirmat că în trei zone din apropierea graniţei au fost înfiinţate puncte de primire, unde refugiaţii au la dispoziţie alimente şi asistenţă medicală şi psihologică.

Conform ultimului bilanţ anunţat de Ministerul kirghiz al Sănătăţii, 97 de persoane au murit şi alte peste 1.200 au fost rănite în urma violenţelor interetnice izbucnite joi în sudul Kîrgîzstanului, unde se confruntă grupuri de kirghizi şi de uzbeci.

Autorităţile au decretat stare de urgenţă în principalele două oraşe din sudul ţării şi au anunţat o mobilizare parţială a rezerviştilor, iar forţele de ordine au primit autorizaţia de a deschide focul fără somaţie împotriva grupurilor armate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici