Valeriu Boboc a murit din cauza loviturilor grave la cap - expert britanic

Cauza decesului lui Valeriu Boboc, unul dintre participanţii la protestele din 7 aprilie din R.Moldova, este "leziunea difuză a creierului provocată de vătămările corporale grave în regiunea capului", potrivit expertului Derrik John Pounder, din M.Britanie, scrie Ziarul de Gardă, în ediţia online.

85 afișări
Imaginea articolului Valeriu Boboc a murit din cauza loviturilor grave la cap - expert britanic

Valeriu Boboc a murit din cauza loviturilor grave la cap - expert britanic (Imagine: Radu Ştefan/Mediafax Foto)

Deşi expertul venit din Marea Britanie pentru a se ocupa de cazul lui Valeriu Boboc a prezentat raportul de expertiză încă de la sfârşitul lunii iunie, Procuratura moldoveană nu a prezentat acest act avocaţilor familiei tânărului decedat nici până în prezent. Valeriu Pleşca, unul dintre avocaţi, declară că a fost anunţat că Procuratura ar putea prezenta raportul în această săptămână.

Avocaţii au obţinut raportul de expertiză în urma unui demers adresat expertului englez pentru prezentarea unei copii autentice a acestui document, în conformitate cu legislaţia moldoveană şi cu prevederile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

Experţii din Republica Moldova apreciaseră anterior loviturile aplicate lui Valeriu Boboc în regiunea capului şi feţei nu erau de natură să-i prejudicieze sănătatea. "Expertiza (străină-n.r.) a mai constatat că vătămările au fost cauzate într-un timp foarte scurt până la deces. Se pot pune semne de întrebare vizavi de expunerile experţilor naţionali, care au afirmat că vătămările corporale au fost cauzate cu o oră sau două până la deces", adaugă avocatul Valeriu Pleşca.

Iurie Ghervas, procurorul sectorului Buiucani, a declarat că Procuratura urmează să prezinte raportul de expertiză imediat ce actul va fi pus la dispoziţie de medicul legist. Potrivit lui Ghervas, procurorul care s-a ocupat de cazul lui Valeriu Boboc, Ion Matiuşenco, a demisionat din proprie iniţiativă la 31 iulie.

Valeriu Boboc a murit în noaptea de 7 spre 8 aprilie. Potrivit martorilor, tânărul în vârstă de 23 de ani a fost bătut cu cruzime de forţele de ordine. Procuratura declarase iniţial că decesul lui Boboc ar fi fost provocat de intoxicarea cu o substanţă necunoscută.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici