Valul de frig din emisfera nordică, generat de un "blocaj" al circulaţiei aerului

Valul de frig care s-a abătut de mai multe săptămâni asupra unei mari părţi a emisferei nordice este cauzat de un fenomen de "blocaj" al circulaţiei aerului, destul de rar, însă cunoscut specialiştilor, a anunţat, luni, Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM).

308 afișări
Imaginea articolului Valul de frig din emisfera nordică, generat de un "blocaj" al circulaţiei aerului

Valul de frig din emisfera nordică, generat de un "blocaj" al circulaţiei aerului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Deocamdată, singura explicaţie (pentru actualul val de frig - n.red.) este o situaţie meteorologică de blocaj", explică Omar Baddour, meteorolog în cadrul OMM.

În opinia sa, în prezent este "prea devreme să vorbim despre interacţiuni" cu fenomenul climatic El Nino despre care OMM a anunţat de mai multe luni că va reveni.

El Nino reprezintă o încălzire cicilică a apelor Oceanului Pacific ecuatorial, însoţită de manifestări atmosferice neobişnuite la nivelul întregii planete.

Fenomenul de blocaj se caracterizează, explică el, printr-o schimbare a circulaţiei aerului care se produce de obicei în timpul iernii în emisfera nordică, de la vest la est.

"Acolo, mişcarea de ondulaţie se face de la nord către sud. Când această ondulaţie este foarte vastă, la scară planetară, şi persistă mai multe săptămâni, avem de-a face cu un blocaj", adaugă Baddour.

În prezent, susţine el, există trei mişcări ondulatorii, cu aer rece care coboară direct de la polul nord către Statele Unite şi Mexic, pe de o parte, iar, pe de alta, pe o axă meridională care acoperă întreaga Europă de Vest (din ţările scandinave până la vest de Mediterana, trecând prin Marea Britanie, Franţa, Germania şi Spania) şi în cele din urmă Rusia orientală şi China.

"Un blocaj la o asemenea scară nu se produce foarte des, putem spune o dată la 30-50 de ani", subliniază expertul, precizând că meteorologii îl atribuie "unor fenomene atmosferice interne a căror funcţionare este foarte complexă".

Actuala situaţie de blocaj este în faza finală, potrivit specialistului.

"În general, este o chestiune de mai multe săptămâni, o lună, o lună şi jumătate. A început în decembrie, deci ne aflăm aproape de sfârşitul episodului", asigură Baddour.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici