Venezuela: 16 morţi şi 35 de răniţi în urma unei revolte într-o închisoare

Şaisprezece deţinuţi au murit şi 35 de persoane au fost rănite, printre care şi funcţionari ai închisorii, în urma unei revolte ce a durat patru zile în penitenciarul Tocoron, din nordul Venezuelei, a anunţat, joi, Consuelo Cerrada, directoarea serviciilor penitenciare.

26 afișări
Imaginea articolului Venezuela: 16 morţi şi 35 de răniţi în urma unei revolte într-o închisoare

Venezuela: 16 morţi şi 35 de răniţi în urma unei revolte într-o închisoare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Motivele revoltei nu au fost precizate.

Între luni şi joi, "au murit în total 16 persoane şi au fost rănite 35", printre care şi funcţionari ai închisorii, a declarat Cerrada, pentru televiziunea publică VTV.

Închisorile sunt locuri deosebit de violente în Venezuela, unde izbucnesc cu regularitate revolte cauzate de supraaglomerarea carcerală sau de revendicări privind dreptul la vizite.

"Închisoarea se află în totalitate sub controlul Gărzii Naţionale" şi al efectivelor Ministerului Apărării, a precizat Cerrada, care a apreciat că "situaţia se află sub control".

Închisoarea Tocoron, situată în statul Aragua, este considerată drept cea mai periculoasă din Venezuela, ţară unde nivelul criminalităţii este cel mai ridicat din America de Sud, cu aproximativ două omoruri pe zi.

În timpul revoltei, mai multe focuri de armă au fost trase şi au fost lansate grenade, potrivit presei locale.

În cursul primului semestru al anului 2010, 221 de deţinuţi au murit şi 449 au fost răniţi în Venezuala, în timpul unor incidente violente, o creştere cu 30 la sută în raport cu aceeaşi perioadă a anului 2009, potrivit ultimului raport al Organizaţiei venezuelene a închisorilor (OVP).

Suprapopularea din închisori reprezintă unul dintre principalele motive ale violenţei din aceste aceste instituţii, potrivit sursei citate.

Infrastructurile penitenciare au o capacitate de 12.000 de prizonieri, în condiţiile în care populaţia carcerală a ajuns la 40.000 de persoane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici