Vezi care sunt principalele puncte ale actului de acuzare împotriva lui Ratko Mladici

Fostul lider militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladici, care compare vineri pentru prima dată în faţa Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, este acuzat de genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii, relatează AFP, care prezintă principalele acuzaţii.

438 afișări
Imaginea articolului Vezi care sunt principalele puncte ale actului de acuzare împotriva lui Ratko Mladici

Vezi care sunt principalele puncte ale actului de acuzare împotriva lui Ratko Mladici (Imagine: Blic Online)

Ratko Mladici, în vârstă de 69 de ani, este acuzat că a fost unul dintre principalii artizani, alături de fostul lider politic al sârbilor din Bosnia Radovan Karadzici, arestat în 2008, ai unei "acţiuni criminale comune" vizând să "alunge definitiv musulmanii şi croaţii din Bosnia".

Mladici, care riscă închisoarea pe viaţă, este vizat de două acuzaţii de genocid, precum şi de persecuţie, exterminare, omucidere, deportare, acte inumane, acte de violenţă, atacuri ilegale împotriva unor civili şi luare de ostatici, care constituie cinci crime împotriva umanităţii şi patru crime de război, potrivit actului de acuzare modificat, depus miercuri.

SREBRENIŢA: Ratko Mladici este acuzat pentru genocidul de la Srebreniţa din iulie 1995, în cursul căruia 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani au fost executaţi în şase zile, masacrul cel mai grav comis în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

ALTE LOCALITĂŢI DIN BOSNIA: El este acuzat de genocid, persecuţie, exterminare, omucidere, deportări şi acte inumane în numeroase municipalităţi din Bosnia, unde oamenii săi au ucis, violat, torturat, deţinut şi alungat mii de musulmani şi croaţi.

ASEDIUL DE LA SARAJEVO: El trebuie să răspundă pentru asediul asupra oraşului Sarajevo, care a durat 44 de luni începând din mai 1992, în cursul căruia 10.000 de civili au fost ucişi, de tirurile de mortier trase din zonele înalte din jurul oraşului sau de lunetişti.

LUARE DE OSTATICI: Ratko Mladici este acuzat că a luat ostatici 200 de militari ai ONU între 26 mai şi 2 iunie 1995. Ei au fost ţinuţi în posturi strategice ale teritoriilor cucerite, pentru a împiedica orice bombardament al NATO împotriva forţelor armate sârbe din Bosnia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici