Viaţa lui Osama ben Laden, influenţată profund de moartea fratelui său

O nouă carte despre viaţa lui Osama ben Laden sugerează că moartea fratelui său Salem într-un accident aviatic produs în 1988 a fost un factor important în radicalizarea opiniilor actualului lider al-Qaida.

24 afișări
Imaginea articolului Viaţa lui Osama ben Laden, influenţată profund de moartea fratelui său

Viaţa lui Osama ben Laden, influenţată profund de moartea fratelui său (Imagine: Mediafax Foto)

Cartea intitulată "Familia Ben Laden" ("The Bin Ladens"), scrisă de Steve Coll, arată traseul urmat de această familie pentru afirmarea în societatea saudită, precum şi legăturile cu familia regală de la Riyad.

Viaţa lui Osama este pusă în contextul celor 53 de fraţi şi surori, dar şi a revoltelor din Arabia Saudită, autorul încercând să respingă miturile despre un om considerat în Occident drept întruchiparea răului.

Osama avea nouă ani când tatăl său a murit într-un accident aviatic produs în 1967. De atunci a început să studieze religia islamică, descoperind ulterior ideea de "jihad transnaţional".

Fratele său Salem l-a influenţat profund pe Osama, prin modul de viaţă nobil şi legăturile cu familia regală saudită. Salem a reuşit să obţină contracte de construcţie şi o avere considerabilă, un element crucial pentru rolul lui Osama de viitor organizator al atentatelor de la 11 septembrie 2001.

Moartea pilotului Salem într-un accident aviatic produs în 1988 a contribuit la accentuarea tensiunilor dintre Osama şi familia regală, argumentează Coll. Evenimentul nefericit s-a produs în contextul ocupaţiei sovietice din Afganistan, fapt care l-a încurajat pe Osama să se implice în lupta armată.

"Am vorbit cu mulţi prieteni ai lui Salem care spun că dacă acesta ar fi trăit, atentatele de la 11 septembrie nu s-ar fi produs", susţine Coll.

Coll se referă la perioada în care relaţiile dintre Osama şi autorităţile saudite s-au deteriorat, mai ales din cauza finanţării militanţilor islamişti din Yemen şi staţionării trupelor americane pe teritoriul saudit după ce Saddam Hussein a invadat Kuwaitul.

După ce a plecat în exil în Sudan, Osama a devenit din ce în ce mai critic la adresa familiei regale saudite. La începutul anilor 1980, Osama a început să călătorească în Pakistan, susţinând militanţii islamişti care luptau împotriva trupelor sovietice din Afganistan.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici