Vicepremierul moldovean despre afirmaţiile lui Voronin la adresa lui Băsescu: Cam în mintea copiilor

Vicepremierul Republicii Moldova, Valeriu Lazăr, spune că îi este greu să facă aprecieri despre afirmaţiile făcute de Vladimir Voronin la adresa lui Traian Băsescu întrucât fostul preşedinte moldovean a intrat "într-o fază de degradare", iar declaraţiile acestuia sunt "cam în mintea copiilor".

791 afișări
Imaginea articolului Vicepremierul moldovean despre afirmaţiile lui Voronin la adresa lui Băsescu: Cam în mintea copiilor

Vicepremierul moldovean despre afirmaţiile lui Voronin la adresa lui Băsescu: Cam în mintea copiilor (Imagine: Radu Stefan/Mediafax Foto)

Prezent, vineri, în judeţul Prahova, unde face o vizită la parcurile industriale, vicepremierul Republicii Moldova, care este şi ministru al Economiei, a afirmat, într-o conferinţă de presă la Ploieşti, întrebat fiind de ce crede că Vladimir Voronin nu doreşte ca Traian Băsescu să meargă în vizită oficială la Chişinău, că impresia sa este că fostul preşedinte moldovean este "într-o fază de degradare" a vieţii sale, ceea ce ar explica atitudinea sa faţă de preşedintele României.

"Regretabil, dar am impresia dă domnul ex-preşedinte Voronin a intrat într-o fază a vieţii sale de degradare, dacă vreţi. Sună cam categoric, dar cam asta ar fi, cam în mintea copiilor. De aceea eu ar fi greu să dau aprecieri la gesturile dumnealui. Mai ales în situaţia în care e un lucru care se merită a fi scos în evidenţă: în 2005, atunci când domnul Voronin şi-a luat al doilea mandat de preşedinte, a fost susţinut şi cred că a fost decisivă vizita la Chişinău a doi preşedinţi: preşedintele Băsescu şi preşedintele Saakaşvili", a spus vicepremierul moldovean.

Valeriu Lazăr a adăugat că "cineva, acolo sus, pe toate le vede şi cel care nu apreciază anumite lucruri sau întoarce binele cu răul nu are cum să fie bine".

În acest context, oficialul moldovean a precizat că, în opinia sa, "se întâmplă ceva cu personalitatea domnului Voronin".

În 4 iulie, liderul PCRM, Vladimir Voronin, s-a arătat nemulţumit, în plenul Parlamentului moldovean, de invitaţia adresată preşedintelui român, Traian Băsescu, de a vizita R.Moldova, relata Jurnal de Chişinău, în ediţia electronică.

"Cine l-a invitat în (Republica) Moldova pe acest Băsescu, nu ştiu cine mai este în România. Dacă el niciodată nu a recunoscut Republica Moldova, nu recunoaşte însăşi denumirea de moldoveni şi limba moldovenească", a declarat Voronin în plenul Parlamentului.

Intervenţia sa a fost întreruptă de deputaţii din cadrul coaliţiei de guvernare, care au început să tropăie şi să bată cu pumnii în mese.

"Eu nu ies aşa de des şi nu vă obosesc. Voi puteţi să vă dezbrăcaţi şi de pantaloni, să vă aşezaţi jos şi să bateţi cu ce vreţi. Nu văd niciun sens ca această persoană, încă nu se ştie dacă e trează sau beată, să vină la noi", a continuat preşedintele PCRM, citat de portalul Unimedia.info.

Declaraţia lui Voronin a provocat un val de replici în sala Parlamentului, iar Voronin a răspuns: "Liniştiţi-vă, românilor".

"Azi, comuniştii au consumat un drog necunoscut. Drogul cere o analiză profundă", a declarat, la rândul său, deputatul liberal-democrat Alexandru Cimbriciuc.

În momentul în care Voronin vorbea la microfon, întregul grup parlamentar al PCRM i s-a alăturat acestuia.

Preşedintele Traian Băsescu va face o vizită în Republica Moldova în 17 iulie, la invitaţia omologului său moldovean, Nicolae Timofti.

În cadrul vizitei la Chişinău, Traian Băsescu se va întâlni cu Nicolae Timofti, cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, cu premierul Iurie Leancă, dar şi cu alţi lideri politici, a declarat pentru Radio Chişinău purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei moldovene, Vlad Ţurcanu.

Traian Băsescu urma să se deplaseze la Chişinău în 1 februarie, dar vizita a fost amânată din cauza stării de sănătate a lui Nicolae Timofti.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici