Viktor Ianukovici se va întâlni cu Vladimir Putin la Soci

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici se va întâlni cu omologul său rus Vladimir Putin vineri, la deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci, a anunţat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

139 afișări
Imaginea articolului Viktor Ianukovici se va întâlni cu Vladimir Putin la Soci

Viktor Ianukovici şi Vladimir Putin (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Ianukovici "va fi la Soci şi se vor întâlni", a declarat pentru AFP Dmitri Peskov. "Ei vor discuta despre relaţiile bilaterale", a adăugat el.

Ministrul ucrainean de Externe, Leonid Kojara, a anunţat luni că preşedintele ucrainean se va deplasa la Soci, dar nu a făcut referire la o întâlnire bilaterală cu liderul rus.

Între timp, şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, este aşteptată miercuri la Kiev pentru discuţii cu preşedintele Viktor Ianukovici.

Preşedintele ucrainean, confruntat de mai bine de două luni cu proteste fără precedent, după ce a refuzat, în noiembrie anul trecut, să semneze Acordul de Asociere cu UE în favorea unei cooperări economice cu Rusia, este prins între occuidentali şi ruşi.

Rusia a acuzat ţările occidentale că au făcut presiuni economice asupra autorităţilor ucrainene pentru a le convinge să se apropie de Uniunea Europeană.

După schimbarea de poziţie a Kievului, Moscova a anunţat la sfârşitul lunii decembrie acordarea unui credit de 15 miliarde de dolari pentru fosta republică sovietică aflată în pragul falimentului, trei miliarde din această sumă fiind deja oferită, în acelaşi timp cu o scădere importantă a preţului la livrarea gazelor.

După demisia premierului Mikola Azarov, preşedintele rus Vladimir Putin a lăsat însă să se înţeleagă că acordarea următoarei tranşe din creditul de 15 miliarde de dolari va depinde de componenţa viitorului Guvern de la Kiev.

Întâlnirea preşedintelui Viktor Ianukovici cu omologul său rus va avea loc în condiţiile în care europenii şi americanii iau în calcul acordarea unui ajutor fnanciar pentru Ucraina.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici