Viktor Orban ameninţă că va arunca în aer politica Uniunii Europene privind Ucraina / Ungaria ar urma să blocheze un ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Kiev

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, ameninţă că va bloca toate ajutoarele Uniunii Europene pentru Ucraina, precum şi viitoarea aderare a ţării la blocul comunitar, dacă liderii UE nu vor accepta să îşi revizuiască întreaga strategie de sprijin pentru Kiev.

1694 afișări
Imaginea articolului Viktor Orban ameninţă că va arunca în aer politica Uniunii Europene privind Ucraina / Ungaria ar urma să blocheze un ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Kiev

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Într-o scrisoare adresată şefului Consiliului European, Charles Michel, liderul Ungariei spune că nicio decizie privind finanţarea Ucrainei, deschiderea negocierilor de aderare la UE sau noi sancţiuni împotriva Rusiei nu poate fi luată până când această "discuţie strategică" nu va avea loc atunci când liderii se vor reuni la Bruxelles, la mijlocul lunii decembrie, relatează Politico.

"Consiliul European ar trebui să facă un bilanţ al implementării şi eficacităţii politicilor noastre actuale faţă de Ucraina, inclusiv a diferitelor programe de asistenţă", scrie Orban în scrisoare, care nu este datată, dar poartă ştampila biroului său.

El întreabă, de asemenea, de ce ar trebui ca Europa să continue să sprijine Ucraina într-un moment în care Statele Unite, care au furnizat cea mai mare parte a ajutorului militar pentru Kiev, ar putea să nu mai continue finanţarea din cauza unui blocaj în Congres în ceea ce priveşte sprijinul.

"Consiliul European trebuie să aibă o discuţie sinceră şi deschisă cu privire la fezabilitatea obiectivelor strategice ale UE în Ucraina", se arată în scrisoare.

"Mai considerăm aceste obiective realizabile în mod realist? Este această strategie sustenabilă fără un sprijin solid din partea Statelor Unite? Putem lua drept garantat un sprijin continuu din partea Statelor Unite? Cum concepem arhitectura de securitate a Europei după război?", continuă scrisoarea.

"Consiliul European nu este în măsură să ia decizii-cheie cu privire la garanţiile de securitate propuse sau la sprijinul financiar suplimentar pentru Ucraina, să aprobe consolidarea în continuare a regimului de sancţiuni al UE sau să convină asupra viitorului procesului de extindere decât dacă se ajunge la un consens cu privire la viitoarea noastră strategie faţă de Ucraina", adaugă Orban în scrisoare.

Conflictul dintre Bruxelles şi Budapesta

Scrisoarea lui Orbán ridică miza unui conflict de lungă durată între Budapesta şi Bruxelles, care reţine 13 miliarde de euro din fondurile UE pentru Ungaria din cauza îngrijorării că ţara nu respectă standardele UE privind statul de drept.

Fără a spune acest lucru în mod direct, scrisoarea sugerează că Budapesta şi-ar putea folosi dreptul de veto pentru a bloca plata unui ajutor planificat de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, bani necesari pentru a finanţa guvernul ucrainean în timp ce forţele sale armate luptă împotriva armatei lui Putin.

Pe lângă cele 50 de miliarde de euro, Orban ameninţă să blocheze un ajutor militar planificat de 500 de milioane de euro pentru Ucraina, precum şi deschiderea negocierilor oficiale pentru aderarea Kievului la Uniunea Europeană, pe care liderii sperau să le aprobe la următoarea reuniune a Consiliului European din 14 şi 15 decembrie.

Potrivit unui diplomat UE anonim, Orbán a "pus capcane" în întregul proces decizional al UE privind Ucraina, ca parte a unei strategii de a creşte presiunea asupra Comisiei Europene pentru a elibera cele 13 miliarde de euro pentru Ungaria.

Diplomatul a continuat spunând că, în timp ce în alte ocazii, Budapesta s-a abţinut la voturi cheie şi a permis UE să aplice sancţiuni Rusiei, cu această ocazie, "nu văd ca acest lucru să se întâmple".

"Nu este o chestiune de neutralitate pentru Ungaria", a spus diplomatul. "Este vorba despre o pârghie".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici