Viktor Orban consideră că decizia privind pedeapsa cu moartea trebuie să aparţină fiecărui stat UE

Decizia privind reintroducerea pedepsei cu moartea ar trebui să aparţină fiecărui stat membru al Uniunii Europene, a declarat vineri premierul ungar, Viktor Orban, într-un interviu pentru postul public de radio.

274 afișări
Imaginea articolului Viktor Orban consideră că decizia privind pedeapsa cu moartea trebuie să aparţină fiecărui stat UE

Viktor Orban consideră că decizia privind pedeapsa cu moartea trebuie să aparţină fiecărui stat UE (Imagine: AP/Mediafax Foto)

"Vrem să sondăm opinia publică în Europa pentru a afla dacă reintroducerea pedepsei cu moartea ar trebui să redevină una dintre competenţele legale ale statelor membre", a declarat Orban pentru Kossuth Radio. Dacă acest lucru se întâmplă, "putem decide dacă o vom reintroduce sau nu", a adăugat el.

"Eu sunt de partea vieţii", a declarat premierul, întrebat dacă el este în favoarea pedepsei capitale. El a precizat că trebuie văzut ce măsuri pot fi luate pentru a proteja cetăţenii care respectă legea.

"Dacă îi putem proteja fără a reinstaura pedeapsa cu moartea, atunci să-i protejăm astfel. Dar dacă nu se poate altfel, pedeapsa cu moartea trebuie reinstaurată", a mai declarat Orban.

El a apreciat că subiectul trebuie menţinut pe agendă. "Mulţi consideră că dacă există pedeapsa cu moartea... trăim mai în siguranţă, este o dezbatere amplă", a afirmat premierul ungar, precizând că este important să fie înţeleasă opinia publică pe această temă.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a condamnat la sfârşitul lui aprilie declaraţiile premierului Ungariei, Viktor Orban, privind posibilitatea reintroducerii pedepsei cu moartea, cerându-i să revină asupra afirmaţiilor. "Nu este necesar să comentăm un lucru evident. Ne opunem cu vehemenţă aplicării pedepsei cu moartea. Orban trebuie să clarifice imediat că nu are această intenţie. Dacă nu o va face, va exista o confruntare puternică de idei", a afirmat Jean Claude Juncker. "Carta UE a drepturilor fundamentale interzice pedeapsa cu moartea", a subliniat Juncker.

"Nu există dubii că pedeapsa cu moartea intră în contradicţie cu valorile fundamentale ale Uniunii Europene", a spus, la rândul său, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, după ce Orban a declarat că analizează posibilitatea reintroducerii pedepsei cu moartea, abolită în 1990.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici