Violenţe în Kazahstan: Cel puţin zece morţi în urma unor confruntări între grevişti şi poliţişti - VIDEO

Zece persoane au fost ucise, iar altele rănite, vineri, în cursul unor confruntări violente aparent între grevişti şi poliţişti, la Janaozen, în vestul Kazahstanului, a anunţat Parchetul din această fostă republică sovietică din Asia Centrală, acuzând acte de vandalism.

353 afișări
Imaginea articolului Violenţe în Kazahstan: Cel puţin zece morţi în urma unor confruntări între grevişti şi poliţişti - VIDEO

Violenţe în Kazahstan: Cel puţin zece morţi în urma unor confruntări între grevişti şi poliţişti

"Potrivit unui prim bilanţ, în urma unor confruntări de amploare la Janaozen, zece persoane au murit, iar alte persoane au fost rănite, inclusiv poliţişti", a declarat procurorul general Aşat Daulbaiev, citat de agenţia Interfax Kazahstan, fără să precizeze numărul răniţilor.

El a adăugat că primăria oraşului, un hotel şi birouri ale companiei petroliere Ozemunaigaz au fost incendiate.

Toate comunicaţiile telefonice cu acest oraş situat pe litoralul estic al Mării Caspice sunt întrerupte, potrivit unui fotoreporter AFP în Kazahstan.

Sindicatul independent ODAK a anunţat, într-un comunicat, că peste 3.000 de persoane, atât grevişti care solicită măriri salariale, cât şi locuitori, s-au mobilizat în piaţa centrală a oraşului, în timp ce acolo se desfăşurau ceremonii marcând 20 de ani de la independenţa Kazahstanului.

Manifestanţii au atacat tribuna montată cu această ocazie, potrivit unui cotidian de opoziţie, Respublika, după care forţele de ordine au intervenit împotriva manifestanţilor şi au deschis focul, afirmă aceeaşi sursă.

Procurorul general nu a confirmat această versiune, afirmând că un grup de "vandali" a atacat civili şi poliţişti deopotrivă.

"Pe 16 decembrie, la ora (locală) 11.30 (7.30, ora României), în oraşul Janaozen din regiunea Maghistau, au fost provocate confruntări masive în cursul unor festivităţi, prin acţiunile unui grup de persoane", a declarat Aşat Daulbaiev.

"Persoanele care au participat, în piaţa centrală, la cea de a 20-a aniversare a independenţei ţării au fost atacate de un grup de vandali", a adăugat procurorul.

"Tulburând ordinea publică, aceşti infractori au atacat poliţiştii, au răsturnat un brad decorat, au distrus scena şi iurtele instalate cu această ocazie şi au incendiat un echipaj de poliţie", a precizat Daulbaiev.

O înregistrare video care a surprins un fragment din aceste incidente, în care se aud tiruri de arme automatice, a fost postată pe Internet.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici