Violenţe în Turcia, cu prilejul aniversării a 31 de ani de la înfiinţarea PKK

Manifestaţii şi incidente care au provocat rănirea gravă a unei persoane au avut loc duminică în Turcia, cu prilejul aniversării a 31 de ani de la înfiinţarea Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK, declarat ilegal), au anunţat luni posturile de televiziune.

24 afișări
Imaginea articolului Violenţe în Turcia, cu prilejul aniversării a 31 de ani de la înfiinţarea PKK

Violenţe în Turcia, cu pilejul aniversării a 31 de ani de la înfiinţarea PKK (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cele mai grave incidente s-au înregistrat duminică seara la Mersin, oraş situat pe litoralul mediteranean (sud) care găzduieşte o comunitate kurdă semnificativă, potrivit postului de televiziune NTV.

Circa 300 de manifestanţi au atacat cu pietre şi cocteiluri molotov un comisariat al poliţiei locale şi au incendiat mai multe magazine.

Un adolescent în vârstă de 16 ani a fost rănit în piept cu o armă de foc, potrivit posturilor de televiziune.

În cursul nopţii, manifestanţii au dat foc unui autobuz în cartierul Sultanbeyli, de pe malul european al oraşului Istanbul, fără a face victime, potrivit agenţiei Anatolia.

O altă manifestaţie a tinerilor kurzi a fost dispersată de poliţie în cartierul Okmeydani, în centrul oraşului Istanbul, potrivit aceleiaşi surse.

Incidente similare au avut loc în Sanliurfa şi Hakkari, două oraşe din sud-est, cu o populaţie majoritară kurdă, precizează Anatolia.

PKK a fost înfiinţat în 1978 de Abdullah Ocalan, care execută din 1999 o pedeapsă cu închisoarea pe viaţă în Turcia, pentru acţiuni secesioniste şi trădare.

Ankara a anunţat recent măsuri care vizează ameliorarea drepturilor kurzilor în speranţa erodării sprijinului populaţiei faţă de PKK.

PKK a lansat în 1984 o insurecţie care vizează obţinerea independenţei regiunii de sud-est a Anatoliei. Această revendicare s-a temperat progresiv, transformându-se într-o cerere de autonomie regională şi consolidarea drepturilor culturale ale kurzilor. Conflictul kurd s-a soldat cu 45.000 de morţi în total, potrivit armatei turce.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici