Violenţele continuă la Chişinău - VIDEO

Câteva sute de manifestanţi s-au adunat miercuri dimineaţă în centrul Chişinăului, în cea de-a treia zi a manifestaţiilor care s-au transformat marţi în ciocniri violente.

133 afișări
Imaginea articolului Violenţele continuă la Chişinău - VIDEO

Violenţele continuă la Chişinău (Imagine: Mediafax Foto/ AFP)

23:59 - Ultimii circa 500 de manifestanţi din piaţa centrală a Chişinăului s-au retras miercuri seara, anunţând că intenţionează să revină joi dimineaţa, pentru a cere în continuare eliberarea a circa 200 de protestatari arestaţi. Ultimii demonstranţi au părăsit piaţa în jurul orei locale 23.30, conform paginii electronice a agenţiei Interfax.

22:40 - Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a anunţat miercuri seara rezultatele finale ale alegerilor de duminică, potrivit cărora comuniştii au obţinut 49,48 la sută din voturi, relatează Interfax, în pagina electronică - Detalii aici

21:16 - Parchetul din Republica Moldova a demarat o anchetă pentru "tentativă de lovitură de stat", a anunţat procurorul general, Valeri Gurbulia, relatează AFP.

21:10 - Preşedintele Vladimir Voronin crede că revoltele de la Chişinău au fost planificate şi plătite de sponsori, iar unul dintre aceştia, omul de afaceri Gabriel Stati, a părăsit Republica Moldova, relatează Interfax, în pagina electronică - Detalii aici

20:05 - Poliţia moldoveană avertizează că nu le va permite protestatarilor să intre în clădirea Guvernului, informează Interfax.

19:40 - Forţele de ordine îşi sporesc prezenţa în zona Guvernului de la Chişinău, transmite PROTV Chişinău.

19:05 - Preşedintele Vladimir Voronin a declarat că nu va împiedica renumărarea voturilor, în cazul în care Comisia Electorală Centrală va decide acest lucru, relatează Novosti Moldova.

18:45 - Reparaţiile la clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei din Chişinău vor costa câteva sute de mii de dolari, a declarat ministrul Construcţiilor, Vladimir Baldovici, citat de pagina Interfax.

18:25 - Regimul de vize între Republica Moldova şi România va intra în vigoare joi, însă vizele vor fi acordate gratuit, a declarat ministrul moldovean de Externe, Andrei Stratan, citat de Interfax.

18:00 - Protestatarii cer ca autorităţile să ofere posibilitatea ca posturile de televiziune şi de radio să transmită în direct ceea ce se întâmplă în Piaţa Marii Adunări Naţionale, relatează Interfax.

17:35 - Ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Rusiei în Republica Moldova, Valeri Kuzmin, a recomandat cetăţenilor ruşi să evite călătoriile lungi la Chişinău în zilele următoare, informează ITAR-TASS.

17:30 - Primarul liberal al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a anunţat, în faţa miilor de protestatari din Piaţa Marii Adunări Naţionale, că opoziţia va "prezenta probele necesare pentru ca organismele internaţionale să nu recunoască alegerile" din 5 aprilie, relatează Unimedia.md.

17:25 - Duma de Stat din Rusia a îndemnat comunitatea internaţională să susţină Guvernul legitim al Republicii Moldova, relatează Interfax.

16:55 - Mai mulţi părinţi din au anunţat presa că nu îşi găsesc copiii, în condiţiile în care peste 200 de tineri, reţinuţi în urma protestelor de marţi, ar fi fost scoşi din Chişinău şi transportaţi într-un loc necunoscut, relatează Deutsche Welle.

16:45 - Peste 100 de cetăţeni moldoveni şi 170 de ofiţeri de poliţie au fost răniţi în timpul ciocnirilor de marţi de la Chişinău, a declarat preşedintele Voronin, într-un interviu acordat RIA Novosti.

16:30 - Consiliul Parteneriatului Euroatlantic se reuneşte, la Bruxelles, la nivel de ambasadori, pentru a analiza situaţia din Republica Moldova, afirmă o sursă din cadrul NATO citată de RIA Novosti.

16:25 - Protestele opoziţiei au trădat interesele cetăţenilor moldoveni şi au încercat să provoace un război civil, a declarat preşedintele Voronin, într-un interviu acordat RIA Novosti.

16:20 - Guvernul a aprobat introducerea unui regim de vize pentru România, relatează AFP.

16:10 - Opoziţia nu are un plan concret de depăşire a actualei crize şi de normalizare a situaţiei, susţin ambasadorii statelor UE acreditaţi la Chişinău, relatează Interfax.

16:00 - Manifestanţii cer să le elibereze, în decurs de o jumătate de oră, pe cele 192 de persoane arestate în cursul protestelor violente de marţi, relatează Interfax.

15:44 - Contingentul de menţinere a păcii format din forţe ruse, moldovene şi transnistrene din zona de securitate din Transnistria este în stare de alertă sporită, în contextul protestelor din R. Moldova şi al tentativelor de a infiltra tineri extremişti în zonă, relatează Interfax.

15:15 - Ministerul român al Afacerilor Externe a precizat că România nu va lua măsuri similare privind personalul Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti.

15:10 - Revoltele de la Chişinău ar putea deveni cunoscute drept "revoluţia liliacului", a declarat un lider al grupului parlamentar Rusia Unită, adăugând că scopul acestor acţiuni este de a slăbi influenţa rusă în spaţiul ex-sovietic, informează Interfax.

14:40 - Preşedintele Voronin s-a întâlnit cu Reprezentantul Special al UE în Republica Moldova, Kalman Mizsei, căruia i-a prezentat starea clădirii administraţiei prezidenţiale.

14:20 - Ministerul român al Afacerilor Externe consideră că acuzaţiile Chişinăului reprezintă o provocare la adresa statului român. E inacceptabil ca purtea comunistă de la Chişinău să transfere României problemele interne - Detalii aici

14:10 - Preşedintele Voronin a declarat că relaţiile cu România nu vor fi afectate, după ce ambasadorul român la Chişinău a fost declarat persona non grata, relatează BASA-press.

14:05 - Studenţii din cadrul Politehnicii din Chişinău încearcă să se alăture protestatarilor adunaţi în faţa Guvernului, relatează Interfax.

13:38 - Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că până în prezent nu a existat niciun contact direct între CE şi autorităţile de la Chişinău.

13:35 - Procurorul general al Republicii Moldova, Valeri Gurbulia, a declarat că procuratura va începe urmărirea penală în cazul instigatorilor la protestele de marţi, relatează Interfax.

13:30 - Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova, Vlad Filat, a declarat că situaţia actuală a fost generată de comunişti, "prin provocări şi manipulări".

13:16 - Preşedintele Comisiei Electorale Centrale din R.Moldova, Eugeniu Ştirbu, a fost spitalizat, relatează PRO TV Chişinău.

13:15 - Un tănăr de 25 de ani a murit în noaptea de marţi spre miercuri la Chişinău, după ce a fost transportat la spital, dar nu este clar dacă acesta era sau nu protestatar, relatează PRO TV Chişinău.

13:00 - Preşedintele Voronin a declarat că "sponsorii revoltelor" de la Chişinău au părăsit ţara şi că 118 organizatori ai violenţelor au fost arestaţi, relatează RIA Novosti în pagina electronică. - Detalii aici

12:50 - Protestatarii au înfiinţat o delegaţie pentru a negocia cu autorităţiile, potrivit reprezentanţilor opoziţiei aflaţi în centrul capitalei moldovene, realtează Interfax.

12:35 - Preşedintele Voronin avertizează cu utilizarea forţei împotriva demonstranţilor, relatează pagina online a agenţiei Interfax. - Detalii aici

12:20 - Preşedintele Voronin îi cere ambasadorului României să părăsească Republica Moldova în 24 de ore, relatează pagina online a Interfax.

12:15 - Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a declarat că este necesară prevenirea subminării statului moldovean, relatează RIA Novost

12:10 - Liderii partidelor de opoziţie discută în prezent o agendă comună de acţiuni viitoare, a declarat consilierul municipal din Chişinău Oleg Cernei.

12:05 - Ambasadorii Cehiei, Rusiei şi SUA la Chişinău, precum şi şeful Delegaţiei CE în R.Moldova au fost convocaţi la Ministerul moldovean de Externe.

12:00 - Un membru al Comisiei Electorale Centrale ruse, Vasili Volkov, care a făcut parte misiunea de observare a CSI pentru alegerile din R. Moldova, a declarat că nu există îndoieli privind legalitatea acestora, relatează Interfax.

11:55 - R.Moldova a decis introducerea regimului de vize în relaţia cu România, a anunţat Voronin, relatează RIA Novosti.

11:50 - Preşedintele Voronin a acuzat România de implicare în revoltele violente care au avut loc marţi la Chişinău, relatează AFP. - Detalii aici

11:45 - Preşedintele Voronin l-a declarat pe ambasadorul român la Chişinău persona non grata, informează RIA Novosti. - Detalii aici

11:43 - Numărul protestatarilor din centru Chişinăului se ridică la 400, potrivit unui jurnalist AFP.

11:30 - Protestatarii au început să se adune din nou, miercuri, în faţa Parlamentului şi a Guvernului, relatează RIA Novosti.

11:20 - Peste 20 de persoane au fost reţinute în oraşul moldovean Bălţi în timp ce manifestau în Piaţa Vasile Alecsandri, fără să existe informaţii despre organizatorii acestui protest, relatează PRO TV Chişinău.

10:55 - Guvernul va avea în curând o reuniune de urgenţă, pentru a discuta despre situaţia din ţară, relatează Interfax.

10:50 - Poliţia a controlat documentele cetăţenilor pe străzile Chişinăului, relatează RIA Novosti.

10:35 - Poliţia a primit ordin să nu folosească forţa împotriva manifestanţilor, indiferent de circumstanţe, relatează Interfax în pagina electronică.

10:30 - Politicianul Sergiu Mocanu a fost luat cu forţa de pe stradă de persoane îmbrăcate în civil, care au spus că sunt poliţişti, a anunţat Partidul Acţiunea Populară.

10:15 - Măsurile de securitate la ambasada Republicii Moldova la Moscova au fost sporite, numărul poliţiştilor crescând de la unul la şapte, informează RIA Novosti.

10:00 - Paisprezece persoane rămân internate la Spitalul de Urgenţă din Chişinău în timp ce alte 56 au fost externate, relatează BASA-press.

09:20 - Poliţia a reţinut 193 de protestatari, inclusiv opt minori, informează RIA Novosti. - Detalii aici

09:05 - Aproximativ 100 de poliţişti au fost răniţi în protestele de marţi, informează RIA Novosti.

08:55 - Vameşii moldoveni au anunţat că închid complet punctul de trecere a frontierei de la Sculeni, relatează Pro TV Chişinău.

03:30 - Forţele de ordine controlează sediile Parlamentului, administraţiei prezidenţiale şi guvernului din Chişinău, după ce au arestat mai mulţi demonstranţi, informează Interfax. - Detalii aici

01:50 - Poliţia a preluat miercuri dimineaţă controlul asupra clădirii Parlamentului şi a arestat circa zece manifestanţi, informează AFP.

Video Stirileprotv.ro

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici