Virusul gripei porcine a contaminat 8.829 de persoane din 40 de ţări

Noul virus al gripei porcine a contaminat 8.829 de persoane în 40 de ţări din întreaga lume şi a provocat moartea a 74 de persoane, a declarat luni un oficial de rang înalt din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), Keiji Fukuda.

15 afișări
Imaginea articolului Virusul gripei porcine a contaminat 8.829 de persoane din 40 de ţări

Virusul gripei porcine a contaminat 8.829 de persoane din 40 de ţări (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Aproape 95 la sută din cazuri au fost înregistrate în America de Nord, Statele Unite, Mexic şi Canada", a explicat doctorul Fukuda în cursul unei reuniuni speciale consacrate noului virus A(H1N1), cu ocazia Adunării anuale a OMS, care a început luni la Geneva.

Celelalte ţări cele mai afectate, a adăugat el, sunt Japonia cu 125 de bolnavi înregistraţi, Spania (103) şi Marea Britanie (101).

Oficialul OMS subliniase sâmbătă că organizaţia urmărea "îndeaproape" situaţia din Europa şi Japonia, aceasta din urmă înregistrând o creştere a numărului de cazuri la acest sfârşit de săptămână şi fiind în prezent cea mai afectată ţară din afara continentului american.

Japonia a informat că o parte din cazurile diagnosticate nu sunt legate de călătoriile într-o ţară afectată.

Potrivit criteriilor OMS, această situaţie în Japonia ar putea, dacă se confirmă, să justifice declanşarea nivelului 6, maxim, de alertă, care anunţă apariţia primei mari pandemii gripale a secolului al XXI-lea.

După trecerea la faza de alertă 5, la 29 aprilie, fază care semnalează că o pandemie este "iminentă", organizaţia declară că aşteaptă dovezi ale unui focar de transmitere a bolii, nelegat de călătorii, într-o regiune diferită de continentul american, de unde provine noul virus de tip A (H1N1).

OMS raportase duminică 8.480 de cazuri de gripă porcină în 39 de ţări, precum şi 72 de decese.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici