Viviane Reding salută decizia Curţii Constituţionale ungare privind pensionarea judecătorilor

Comisarul European pentru Justiţie Viviane Reding a salutat luni anularea de către Curtea Constituţională a Ungariei a unor părţi din legea privind pensionarea judecătorilor.

259 afișări
Imaginea articolului Viviane Reding salută decizia Curţii Constituţionale ungare privind pensionarea judecătorilor

Viviane Reding salută decizia Curţii Constituţionale ungare privind pensionarea judecătorilor (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Într-un mesaj postat pe Twitter, Reding şi-a exprimat satisfacţia faţă de faptul că cea mai înaltă jurisdicţie ungară are obiecţii similare la adresa acestui text de lege cu cele ale Comisiei Europene (CE).

Curtea a anulat prevederile care stabileau vârsta generală de pensionare a judecătorilor la 62 de ani. Acestea au fost anulate retroactiv, cu aplicare de la 1 ianuarie 2012.

Instanţa a stabilit că atât forma, cât şi conţinutul legii încălcau cerinţa constituţională ca judecătorii să fie independenţi.

Curtea a stabilit că legea suferă la nivelul formei, precizând că limita vârstei de pensionare nu a fost stabilită într-o lege anterioară, în timp ce, în privinţa conţinutului, a obiectat că prevederile permit scoaterea acestor judecători din sistem într-o perioadă scurtă de timp.

Legea, care face obiectul unei proceduri de infringement lansată de CE, şi care în prezent aşteaptă decizia Curţii Europene de Justiţie (CEJ), reduce vârsta de pensionare a judecătorilor, procurorilor şi notarilor de la vârsta generală de pensionare de 70 de ani la 62 de ani, efectul fiind pensionarea unui număr mare de judecători. Decizia CEJ este aşteptată în septembrie. Legea a fost atacată totodată de peste 100 de judecători la CEDO.

Într-o reacţie faţă de decizia Curţii Constituţionale, premierul ungar Viktor Orban a declarat că Guvernul nu va renunţa la prevederile curente referitoare la pensionarea judecătorilor.

Guvernul va înainta o propunere de "armonizare" cu Constituţia până la sfârşitul săptămânii, a anunţat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici