Vizită surpriză a lui Robert Gates în Irak

Secretarul american al Apărării, Robert Gates, a ajuns marţi în Irak în cadrul unei vizite surpriză.

16 afișări
Imaginea articolului Vizită surpriză a lui Robert Gates în Irak

Vizită surpriză a lui Robert Gates în Irak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Venind din Iordania, Gates a mers în Irak pentru a încerca să concilieze arabii şi kurzii, care îşi dispută controlul zonelor limitrofe din regiunea autonomă Kurdistan, bogată în petrol, potrivit unui oficial de rang înalt din cadrul Apărării.

"Le spunem părţilor implicate că dispun de o fereastră de oportunitate politică de care trebuie să profite între momentul actual şi 2011", a subliniat acesta, înainte de sosirea lui Gates la baza de la Tallil, situată la 350 de kilometri sud de Bagdad.

Gates urmează să aibă o întrevedere cu ministrul irakian Nuri al-Maliki şi apoi va merge în Kurdistan în cadrul vizitei sale de două zile. Secretarul american al Apărării va efectua şi o misiune de evaluare a noilor reguli de implicare în lupte ale forţelor americane din Irak, după retragerea din oraşe, la 30 iunie, a precizat oficialul citat.

Armata americană joacă în prezent un rol de sprijinire şi consiliere a forţelor irakiene, care se ocupă de securitatea oraşelor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici