Vlad Filat: Voronin va face închisoare pentru infracţiunile din ultimii opt ani

Premierul desemnat al R.Moldova, Vlad Filat, susţine că responsabilii fostului regim comunist încearcă să mute în străinătate bunuri aparţinând statului, avertizând că fostul preşedinte Vladimir Voronin va face închisoare dacă va fi găsit vinovat de infracţiuni, relatează site-ul Deutsche Welle.

56 afișări
Imaginea articolului Vlad Filat: Voronin va face închisoare pentru infracţiunile din ultimii opt ani

Vlad Filat: Voronin va face închisoare pentru infracţiunile din ultimii opt ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vă dau câteva exemple foarte simple: ceea ce se întâmplă cu rezervele materiale, ceea ce se întâmplă la SA Moldtelecom, ce se întâmplă la Căile Ferate. Calea Ferată este o întreprindere de stat, dar care aparţine lui Oleg Voronin, fiul fostului preşedinte. Noi am anticipat anumite lucruri. Au fost locomotive pregătite să fie trecute în Transnistria. Mie chiar îmi pare rău pentru foarte mulţi funcţionari. Imediat după alegeri, am transmis un mesaj în care am îndemnat toţi funcţionarii publici să-şi facă meseria aşa cum prevede legea, să nu asculte indicaţiile ilegale, pentru că până la urmă ei vor răspunde", explică Vlad Filat.

Pentru a-i exonera de răspundere pe unii foşti demnitari cum ar fi fostul premier Zinaida Greceanîi şi fostul prim-vicepremier Igor Dodon, Vladimir Voronin a semnat decrete prin care a acceptat demisia acestora şi l-a numit în funcţia de premier interimar pe ministrul Justiţiei, Vitalie Pârlog.

Potrivit lui Vlad Filat, Igor Dodon profită de funcţia provizorie pe care o deţine şi numeşte în calitate de şefi ai penitenciarelor persoane servile liderului comunist Vladimir Voronin.

"Pe ultima sută de metri, tânărul ministru al Justiţiei i-a dat indicaţii şefului Departamentului penitenciarelor să înlocuiască, în regim de urgenţă, şefii închisorilor cu persoane docile. Eu înţeleg că îndeplineşte anumite indicaţii, dar îmi pare rău că, fiind jurist, nu înţelege că urmează să poarte şi răspunderea", adaugă Filat.

Vlad Filat a dat asigurări că toţi cei care au încălcat legea în ultimii opt ani, inclusiv Vladimir Voronin, vor face puşcărie.

"Cel mai mare criminal a fost Voronin. Criminalii vor sta la puşcărie. Şi lucrul acesta îl spun foarte asumat. Atâta timp cât voi fi prim-ministru, o spun foarte răspicat: criminalii vor sta la puşcărie. Va fi un proces echitabil", insistă premierul desemnat.

Filat a făcut această declaraţie în contextul în care Vladimir Voronin declara recent că odată cu schimbarea guvernării a crescut nivelul infracţionalităţii, iar grupările de crimă organizată manifestă din nou interes faţă de R.Moldova.

Referindu-se la protestele violente din 7 aprilie, Vlad Filat a spus că săptămâna viitoare va fi formată o comisie de anchetă din care vor face parte şi experţi străini.

Anterior, liderii coaliţiei liberal-democrate au afirmat că violenţele din aprilie au fost provocate de fosta putere comunistă, provocatorii fiind dirijaţi de personaje din anturajul liderului comunist.

"Săptămâna viitoare vom demara această procedură şi vom avea instituită o comisie de anchetă la nivel de Parlament cu implicarea experţilor străini. Avem nevoie de o anchetă profundă asupra a ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova, fiindcă noi urmează să cunoaştem toţi, adevărul. Urmează să-i sancţionăm dur pe cei care au admis ca aşa ceva să se întâmple în Republica Moldova, ca să ne putem mişca înainte, să putem să trăim în această ţară", a explicat Filat.

Premierul desemnat a reiterat că procurorul general Valeriu Gurbulea şi directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate Artur Resetnikov vor fi demişi peste câteva zile.

În ceea ce priveşte perspectiva relaţiilor R.Moldova cu România, Vlad Filat a spus că noua guvernare de la Chişinău vine cu un plan consistent, care va rezolva inclusiv problema tratatului de frontieră.

"În ceea ce priveşte relaţia cu România, avem un plan foarte ambiţios şi consistent pe care trebuie să-l îndeplinim într-o perioadă scurtă de timp. Mă refer şi la deschiderea consulatelor nu numai la Cahul şi la Bălţi, ci şi la Iaşi. Mai avem de rezolvat şi problema cu cei 500 de euro pe care moldovenii trebuie să-i deţină la deschiderea vizei româneşti. Pe mine mă deranjează şi am înţeles că aceasta îl deranjează şi pe ministrul de Externe din România", explică Filat.

În privinţa viitorului relaţiei R.Moldova cu Rusia, Vlad Filat a subliniat că va gestiona această relaţie cu demnitate, în interesul naţional al R. Moldova.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici