Vladimir Putin interzice orice manifestaţie în timpul Jocurilor Olimpice de la Soci

Preşedintele rus Vladimir Putin a interzis orice adunare sau manifestaţie în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci, care vor avea loc în perioada 7-23 februarie, pe litoralul Mării Negre, potrivit unui decret publicat vineri.

517 afișări
Imaginea articolului Vladimir Putin interzice orice manifestaţie în timpul Jocurilor Olimpice de la Soci

Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest decret prezidenţial a fost semnat pe 19 august şi publicat vineri în ziarul oficial Rossiskaia Gazeta. Potrivit deciziei lui Putin, ''reuniunile, manifestaţiile, adunările şi marşurile (...) care nu au legătură cu desfăşurarea JO, dar prevăzute între 7 ianuarie şi 21 martie în zonele unde măsurile de securitate vor fi consolidate, vor avea loc într-o altă perioadă''.

Astfel, prin decret este interzisă, de facto, orice adunare în timpul JO de iarnă, în apropierea instalaţiilor olimpice.

Cu mai puţin de şase luni înaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Soci, Rusia a devenit ţinta unor critici. Mai multe organizaţii neguvernamentale şi activişti homosexuali au cerut ca această ţară să fie privată de Jocurile Olimpice din 2014, în semn de protest împotriva unei legi ''antigay''.

Putin a promulgat în iunie o lege controversată prin care este pedepsit orice act de ''propagandă'' homosexuală în faţa minorilor, un text considerat drept discriminatoriu de către apărătorii drepturilor omului.

Human Rights Watch (HRW) a acuzat autorităţile ruse pentru "hărţuirea mai multor jurnalişti şi apărători ai drepturilor omului", care au denunţat încălcări ale drepturilor omului în timpul pregătirii Jocurilor Olimpice de la Soci.

Aceste încălcări se referă la modul în care sunt trataţi imigranţii în Rusia, la "impactul pe care îl are construcţia infrastructurilor olimpice asupra mediului şi sănătăţii locuitorilor" şi la "compensaţiile injuste" oferite persoanelor constrânse să-şi părăsească domiciliul, a precizat HRW într-un comunicat, la începutul lui august.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici