Voronin compară decizia României vizând scutul antirachetă cu înţelegerile între Antonescu şi Hitler

Liderul Partidului Comuniştilor din R.Moldova, Vladimir Voronin, a comparat decizia preşedintelui României privind scutul american antirachetă cu înţelegerile dintre generalul Ion Antonescu şi Adolf Hitler pentru formarea unei coaliţii antisovietice, relatează Info-Prim Neo în pagina online.

23 afișări
Imaginea articolului Voronin compară decizia României vizând scutul antirachetă cu înţelegerile între Antonescu şi Hitler

Voronin compară decizia României vizând scutul antirachetă cu înţelegerile între Antonescu şi Hitler (Imagine: Radu Ştefan/Mediafax Foto)

"Aceste evenimente amintesc despre întoarcerea Europei în Războiul Rece din secolul trecut. Paşii lui (Traian) Băsescu amintesc despre înţelegerile lui Antonescu şi Hitler, pentru a forma o coaliţie antisovietică", a afirmat Voronin.

"Amplasarea sistemului american antirachetă în România provoacă nemulţumiri în societatea moldovenească. Relaţiile moldo-române care au fost proaste, vor deveni şi mai proaste. Noi nu acuzăm această decizie a României, pentru că înţelegem politica ei unionistă. România nici astăzi nu se poate împăca cu gândul că pe harta politică a lumii a apărut statul independent Republica Moldova", a subliniat fostul preşedinte moldovean, în cadrul unei videoconferinţe Moscova-Chişinău, la care au participat şi specialişti ruşi.

"Deşi americanii au declarat ca rachetele vor fi instalate împotriva pericolului ce vine din Iran, esenţa este alta", a apreciat Voronin.

El a declarat că amplasarea scutului antirachetă la graniţă este un pericol pentru statutul de neutralitate al Republicii Moldova şi că va tergiversa soluţionarea conflictului transnistrean.

Vladimir Evseev, colaborator ştiintific superior din cadrul Academiei de Ştiinte a Rusiei, a precizat că acceptul României de a găzdui sistemele americane nu va influenţa intensificarea poziţiei armatei ruse în Transnistria.

Bogdan Tîrdea, politolog din Republica Moldova, a susţinut ideea fostului preşedinte român Ion Iliescu de a organiza în România un referendum naţional pe tema scutului antirachetă.

Analiştii politici din Rusia au îndemnat Republica Moldova să îşi expună îngrijorarea faţă de acest pas al României, prin discuţii cu autorităţile române. Ei au mai spus că Moscova va încerca să negocieze cu Washingtonul, în speranţa că autorităţile americane vor renunţa la ideea scutului antirachetă până în 2015.

Evseev şi-a exprimat părerea că amplasarea sistemului antirachetă nu vizează doar Statele Unite şi Rusia. Potrivit acestuia, ţări precum Republica Moldova sau Ucraina ar putea să îşi expună punctul de vedere la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, Organizaţia Naţiunilor Unite sau prin intermediul conferinţelor la nivel de experţi pentru evaluarea riscurilor.

Igor Volniţchi, purtătorul de cuvânt al prim-ministrului Republicii Moldova, a declarat că autorităţile de la Chişinău nu vor adopta o poziţie faţă de decizia României de a amplasa sistemele americane antirachetă pe teritoriul sau. Potrivit lui Volniţchi, Republica Moldova nu poate interveni în afacerile interne ale României.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici